La Batllia activa la investigació per aclarir si el sobrecost del forn incinerador va ser delictiu

Tres anys després i una sentència del Tribunal Constitucional pel mig, es posa en marxa la instrucció per la querella presentada pel col·lectiu ecologista Apapma, que dijous celebra una assemblea que servirà per rellevar el seu ‘històric’ president, Carles Iriarte, que plega

Una imatge del 'complex' de Ctrasa.
Una imatge del 'complex' de Ctrasa. ARXIU

La Batllia posa fil a l’agulla per aclarir si el sobrecost que hi va haver al seu dia en la construcció del forn incinerador va tenir components delictius. Tres anys després i una sentència del Constitucional (TC) pel mig, es posa en marxa la instrucció per la querella criminal presentada pel col·lectiu ecologista Apapma, que dijous celebra una assemblea que servirà per rellevar el seu ‘històric’ president, Carles Iriarte, que plega. Fa quinze dies, l’associació mediambientalista va ratificar l’acció jurídica i ara una oficina judicial d’instrucció especialitzada inicia el procés d’analitzar què va passar.

De moment no hi ha cap avenç significatiu. Però la posada en marxa de la instrucció ho és en sí. I és que després que Apapma presentés la querella el març del 2018 com a seguiment a una denúncia prèvia, els tribunals ordinaris van decidir arxivar l’acció judicial sense ni tan sols fer la mínima indagació d’investigació. Es deia que els fets haurien prescrit i es va donar carpetada a l’afer. Apapma va anar picant portes fins que al final el Constitucional va donar la raó al col·lectiu ecologista resolent que s’havia vulnerat el dret fonamental a la jurisdicció de l’associació i obligant la Batllia a investigar.

I és que el haurà de fer ara una vegada ratificada la querella i constituïda com a acusació particular Apapma, que fa anys que defensa que rere el despropòsit de magnitud gegantina que hi va haver en les obres i la gestió primerenca de la planta de Ctrasa hi pot haver la comissió de múltiples delictes. Delictes contra l’activitat mercantil de les empreses, de prevaricació en la funció pública, de concussió, de corrupció i tràfic d’influències, de malbaratament de cabals públics, d’abusos en l’exercici de la funció pública i de falsedat documental.

-

Relacionat

El Constitucional obliga la Batllia a investigar el sobrecost en les obres del forn incinerador

Iriarte, en una compareixença en què ha anunciat la seva dimissió com a president de l’associació després de dues dècades de formar part de la junta directiva i arran del desgast i cansament que li ha suposat tot aquest temps, ha recordat que les sospites delictives es basen en un informe encarregat pel propi Govern -just quan va ser liderat pel Partit Socialdemòcrata- i en què la consultora KPMG detectava tot un seguit d’irregularitats que haurien comportat beneficis per alguns dels socis privats inicials de Ctrasa.

L’anunci de la posada en marxa de la instrucció s’ha fet durant l’esmentada compareixença per donar visibilitat a una assemblea extraordinària telemàtica i oberta que Apapma celebrarà dijous i que servirà per remodelar la junta directiva atès la dimissió d’Iriarte, que ha assegurat que continuarà com a soci i “biblioteca” de l’entitat i ha garantit que donarà suport als companys que l’estiu passat van agafar les regnes de l’entitat en part i que ara ho faran totalment. Com a portaveu, per dir-ho d’aquesta manera, dels nous dirigents de l’entitat ha parlat l’advocada Patrícia Bragança, que ha deixat la porta oberta fins dijous perquè qualsevol associat, dels poc més de tres-cents que té l’entitat, pugui apuntar-se a la junta i optar, si escau, a la presidència.

iriarte bragança
Carles Iriarte i Patrícia Bragança durant una compareixença híbrida, telemàtica i presencial.

Bragança ha declinat anunciar qui composarà la junta per evitar donar la sensació que “tot està fet i decidit”. Ara, sí que ha dit que, si no hi ha sorpreses no previstes hores d’ara, hi haurà continuisme tant en els noms com en les accions a fer. Els dos portaveus de l’entitat han assegurat que les accions judicials i de tota mena en curs, igual com la presència d’Apapma en diferents comissions de seguiment i moviments socials com el que pot ser d’oposició al telefèric al pic de Carroi o el de l’aeroport de Grau Roig es mantindran.
Iriarte ha explicat que més enllà del cansament pensava que la seva presència en una junta que tenia la intenció de renovar-se i trobar noves maneres de fer podia acabar sent “un fre” i, d’aquí, la seva sortida, a la qual ha restat transcendència. “Gent nova, noves idees”, ha vingut a dir el fins ara president que, alhora, ha recordat que els darrers temps s’ha perdut connectivitat amb la societat, que potser no sap massa la multiplicitat de tasques i d’actuacions, de tot tipus, que du a terme Apapma. D’aquí que un dels reptes de l’entitat serà acostar-se de nou a la ciutadania.

Cartell anunciador de l'assemblea de dijous.
Cartell anunciador de l'assemblea de dijous.

 

Comentaris

Trending