Els banders no incrementaran, per ara, els efectius malgrat les noves competències

El cos renovarà les vacants que es vagin produint, però entén que pot assumir les tasques afegides els darrers temps amb una reorganització dels recursos humans i tecnològics

Espot intervé en l'acte de celebració del patró dels banders.
Espot intervé en l'acte de celebració del patró dels banders. G. P.

Els banders han celebrat aquest dilluns el seu patró. Per primer cop, l’acte central s’ha pogut celebrar a les noves dependències del cos, a la seu del COEX. Tant el cap de Govern, Xavier Espot, com la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, han destacat la tasca dels agents i, en especial, el fet que cada cop assumeixen més competències i són més coneguts per la ciutadania. En aquest sentit, s’ha expressat el compromís de mantenir el nombre d’efectius entorn la vintena, a la vegada que es dota dels recursos tecnològics necessaris.

Actualment, hi ha una vintena d’agents. Un d’ells, tot just incorporat enguany. De cara al 2022 la previsió és treure a concurs els llocs per a la cobertura de dues vacants properes. Així ho ha explicat el director del cos, Ferran Teixidó, que admet que la feina que ha d’assumir és cada cop més ingent, però es mostra confiat a poder-ho fer “amb una bona organització”. Entre aquestes noves tasques arribades els darrers anys hi ha, per exemple, el control dels gossos perillosos o la vigilància dels intents d’enverinar animals.

El 2020 el cos va rebre fins a 2.458 trucades de ciutadans, tres cops més que el 2019; i enguany ja en porten 2.200

Des de Govern, Calvó ha volgut destacar el fet que els banders cada cop tenen més presència i prestigi entre la ciutadania. En aquest sentit, en l’acte de celebració de Sant Francesc d’Assís, ha posat sobre la taula una dada que, al seu entendre, exemplifica el creixement del cos, si més no, a escala de coneixement per part de la població. Al llarg del 2020, es van rebre fins a 2.458 trucades d’avís, el que suposa tres vegades més que el 2019. I, enguany, aquesta xifra se superarà. De moment, ja s’arriba a les 2.200.   

“És un cos que la gent coneix cada cop més”, ha apuntat la ministra que, a banda, ha volgut valorar el fet que sempre s’ha apostat per “la racionalització dels recursos” intentant “adaptar els mitjans”. De cara al futur, ha apuntat que “el volem fer créixer”. A la vegada, ha volgut destacar el fet que l’acte s’ha pogut celebrar en la nova caserna, “unes instal·lacions adequades i dignes”.

Per la seva banda, Teixidó s’ha referit a la nova llei que des de fa uns mesos regula el cos. En el moment de la seva elaboració, va generar polèmica la possibilitat que els agents poguessin anar amb una arma curta en segons quins serveis, opció que va acabar sent descartada. El director, però, s’ha mostrat satisfet amb el text tot apuntant que “és un pas endavant” per a una organització “encara en progressió com succeeix a altres llocs”. Al seu entendre, “no podem passar a ser de cop un cos repressiu” però no ha tancat la porta a la possibilitat que, de cara al futut es pugui replantejar aquesta decisió.

L’acte de celebració del patró del cos ha servit per guardonar aquells membres que acumulen 20 anys de servei als banders. Entre ells, el mateix Teixidó. També s’ha volgut reconèixer la figura de Miquel Rossell, el seu antecessor en el càrrec.

Comentaris

Trending