Aval a la llei d’impacte ambiental amb retrets de Terceravia que alerta que encarirà més l’habitatge

Oliver Alís assegura que les noves exigències pels projectes constructius incrementaran la despesa i s’acabaran traslladant al mercat immobiliari, extrem que la ministra Calvó nega

Els consellers de Terceravia s'han mostrat especialment crítics amb la llei d'avaluació ambiental.
Els consellers de Terceravia s'han mostrat especialment crítics amb la llei d'avaluació ambiental. TERCERAVIA

Es pot dir que el Consell General ha saldat aquest dijous un vell deute. Especialment amb la natura i el medi del Principat. La cambra ha aprovat la llei d’avaluació ambiental de projectes i plans i programes, una normativa que, com ha admès la ministra Sílvia Calvó, feia molt de temps que estava pendent. 15 anys, ha recordat. El text ha estat aprovat amb els vots de la majoria i, també, tret d’algun punt, del PS. En canvi, Terceravia s’ha abstingut al·legant que encarirà el cost de l’habitatge, un punt que, des del Govern, s’ha negat.

Durant la seva intervenció, Calvó no s’ha estat de fer una mirada al passat. “És una norma que fa pràcticament quinze anys es va voler implementar i no es va aprovar mai”, ha lamentat. Des de llavors, ha indicat, a l’hora d’avaluar els diferents projectes “hem hagut de treballar amb visions sectorials” quan “el medi ambient s’ha de tenir en compte en la seva globalitat”. A partir d’ara, ha defensat, “aquesta visió integral ens la permetrà la llei”. D’aquesta forma, “desapareix un buit normatiu” que hi havia al país.

De forma similar s’ha expressat Raúl Ferré. El parlamentari de Ciutadans Compromesos, en representació de tots els grups de la majoria, ha remarcat la importància de poder “integrar el medi ambient en les primeres fases de qualsevol projecte”. A la vegada, s’ha mostrat convençut que “ens permetrà tenir un futur més sostenible i ordenat per a les nostres noves generacions”.

La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, i la directora del departament, Sílvia Ferrer.

Relacionat

Els estudis d’impacte ambiental d’un projecte tindran una vigència de tres anys

Dels dos grups de l’oposició, el PS ha optat per donar suport a bona part del text -amb excepció a alguns apartats- , destacant el fet que, en el treball en comissió, s’ha pogut millorar “una llei del tot necessària”, en paraules de Carles Sánchez, que ha destacat que “volem que funcioni i aconsegueixi els seus objectius”. Ha lamentat, però, que hi hagi punts “on no hem assolit consens”, com és el fet que qualsevol projecte o pla hagi de tenir publicitat. El també socialdemòcrata Roger Padreny ha remarcat la importància que la llei “traslladi la conscienciació sobre la necessitat de protegir el nostre patrimoni a les futures generacions”.

Les principals crítiques a la llei han arribat des de Terceravia, que ha decidit abstenir-se. El motiu principal? “No estem d’acord amb el fet que s’incrementi encara més el cost de l’habitatge”, ha explicat el conseller general Oliver Alís. Així, s’ha mostrat convençut que les noves exigències legals “provocaran un nou augment de costos”. De fet, també ha alertat que “s’està incitant al sector a accelerar la seva activitat”. Per això, s’ha demanat “quin creixement sostenible busca el Govern”, per respondre posteriorment que “no ho sabem; però en tot cas aconsegueix el contrari”, recordant l’increment de metres quadrats visats pels arquitectes arran de l’anunci de la moratòria urbanística.

Calvó ha rebatut aquests arguments, que ha titllat de “gairebé populistes”. En aquest sentit, ha assegurat que la llei “no augmentarà els costos”, ja que “no hem volgut fer-ho més complicat”. De fet, ha afirmat que “es racionalitzaran despeses, perquè mesures necessàries per salvaguardar el medi natural ja es podran preveure des de l’inici de qualsevol projecte”.

Comentaris

Trending