Una auditoria avaluarà quin és l’impacte ambiental del sector turístic

Els treballs, que costaran uns 40.000 euros, responen a un dels punts de la declaració d’emergència climàtica aprovada pel Consell General i tindran continuïtat més endavant als àmbits comercial i industrial

Turistes a Andorra la Vella.
Turistes a Andorra la Vella. Comú d'Andorra la Vella/ Tony Lara

El Govern impulsarà una auditoria per determinar quin és l’impacte ambiental que generen tots els sectors vinculats al turisme. Es tracta d’un dels compromisos adoptats en el marc de la declaració de l’estat d’emergència climàtica aprovada pel Consell General i que també ha de tenir continuïtat en els àmbits comercial i industrial. L’executiu preveu destinar 40.000 euros a aquest estudi.

El 23 de gener del 2020, el parlament, amb el suport de tots els grups va aprovar l’Acord de reconeixement de la crisi climàtica i de declaració de l’estat d’emergència climàtica i ecològica. El document establia, en el seu article 20, l’encàrrec a Govern per “dur a terme una auditoria ambiental dels sectors econòmics turístic, comercial i industrial (on s’inclou la construcció) en el termini de tres anys a la data d’aprovació”. El treball haurà d’analitzar “tant l’impacte mediambiental (gasos d’efecte hivernacle generats, quantitat de generació de residus, etc...), les necessitats de consum (per exemple, energètic) i de producció” de totes les activitats.

Carles Enseñat, observat pel secretari general del Consell, Josep Hinojosa, ha defensat la proposta d'acord.

Relacionat

Andorra entra en el Top10 mundial de països que declaren l’emergència ecològica

Per aquest 2021, l’executiu vol avançar en una part d’aquesta tasca. En concret, la centrada en el sector turístic. Per això, ha licitat el concurs públic que ha de permetre seleccionar l’empresa responsable de l’auditoria, que haurà de tenir en compte “tant els impactes directes, com la petjada en carboni, l’hídrica i l’ecològica”.

Així, qui assumeixi l’encàrrec haurà d’avaluar dades com el consum energètic dels diferents negocis, els residus generats, els canvis en l’ús del sòl i com impacten en la biodiversitat i el paisatge, la despesa en aigua o l’impacte en la qualitat de l’aire. En el plec de bases del concurs ja es deixa clar que la informació s’haurà de recollir sobre l’any 2019, ja que el 2020 no seria representatiu per les conseqüències de la pandèmia del coronavirus.

L’estudi ha d’analitzar la petjada ecològica i de carboni que generen, entre altres, activitats com les pistes d’esquí, Caldea, els museus o infraestructures associades com ara els aparcaments

L’auditoria analitzarà diferents activitats, tant pels mateixos turistes -és a dir, els qui pernocten al país- com pels visitants, tot deixant fora la part vinculada al comerç, ja que serà objecte d’un estudi posterior. Així, s’avaluarà tota la mobilitat, tant interna com externa, l’hoteleria i la restauració, les estacions d’esquí, Caldea, els diferents museus, infraestructures associades com ara els aparcaments, els parcs naturals, els refugis de muntanya i serveis públics com la recollida de residus o la gestió de l’aigua.

A banda de la recollida de dades, qui elabori l’auditoria també tindrà un segon comès. I és que haurà de presentar una sèrie de propostes que permetin disminuir la petjada de carboni i avançar cap al a neutralitat en el sector turístic.

El Govern estima que els treballs suposar un cost de 40.000 euros. Les empreses interessades a licitar en el concurs disposen de termini fins al 24 de març. Un cop adjudicats, la guanyadora haurà de presentar l’auditoria abans del 31 de desembre.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending