Andorra entra en el Top10 mundial de països que declaren l’emergència ecològica

Els grups de la majoria parlamentària més el PS aproven una proposta d’acord que reconeix la crisi climàtica i que pretén promoure trenta accions per fomentar la sostenibilitat

Comentaris

Carles Enseñat, observat pel secretari general del Consell, Josep Hinojosa, ha defensat la proposta d'acord.
Carles Enseñat, observat pel secretari general del Consell, Josep Hinojosa, ha defensat la proposta d'acord.
Andorra s’ha convertit aquest vespre en un dels primers països, dins els deu primers segur, a tot el món que declaren l’emergència ecològica. El Consell General ha aprovat per assentiment una proposta d’acord que, entre altres coses, i a banda de reconèixer de manera genèrica la crisi climàtica, promou una trentena d’accions amb les quals es vol fomentar la sostenibilitat. Des d’anar deixant de banda la incineració com a fórmula per desprendre’s de les deixalles fins a fomentar als establiments de restauració l’aigua d’aixeta en lloc de l’embotellada.

La proposta d’acord va ser presentada pels grups parlamentaris de la majoria governamental i hi ha tingut un paper molt important el col·lectiu juvenil ‘Fridays for Future Andorra’. Finalment també el Partit Socialdemòcrata (PS) s’ha incorporat a la iniciativa proposant tot un seguit d’elements que en molts casos s’han transaccionat amb demòcrates, liberals i representants de Ciutadans Compromesos (CC). L’agència nacional de l’aigua, la taxa turística i la impossibilitat de fer un aeroport en sòl andorrà, com defensa el PS, són els tres punts de desacord entre la majoria i els socialdemòcrates. A més a més, el PS ha arrencat l’impuls d’una proposta sobre la retirada d’amiant als edifici que en continguint.

“Andorra es presenta davant la comunitat internacional com un dels primers països del món” a fer la declaració, ha celebrat el president del grup demòcrata, Carles Enseñat, durant la seva intervenció.  El Principat es compromet a reduir les emissions no absorbides de gasos d’efecte climàtic en un mínim de 37% anual amb l’horitzó 2030, i a assolir la neutralitat de carboni en el context dels objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides, tal com ha defensat Enseñat en la seva intervenció. “Hem d’actuar de forma conscient per deixar a les properes generacions un planeta viable, no podem mirar cap a una altra banda. Tots hi tenim responsabilitat”, ha manifestat Enseñat davant la cambra durant la sessió parlamentària d’aquest dijous.

El compromís mediambiental s’assolirà mitjançant gairebé una trentena d’accions, les quals incideixen en l’agricultura, l’educació, la participació ciutadana, l’aigua, la mobilitat, l’energia, l’economia circular, el medi natural, el paisatge i la biodiversitat. La proposta d’acord final per declarar l’emergència climàtica s’ha aprovat amb la transacció consensuada entre els grups de la coalició i el grup Socialdemòcrata. Les modificacions introduïdes al text inicial incideixen en les polítiques de reducció de residus, la dotació del fons verd a partir del 2021, el control de les construccions a tocar del riu o l’educació dels joves. 

Paral·lelament, tots els grups també han acordat treballar una proposta d’acord relativa a l’auditoria i eliminació de l’amiant als edificis d’Andorra, públics i privats. Una proposta “sense color polític i que busca la seguretat i salut de tots els ciutadans”, ha exposat el president del grup demòcrata, un dels consellers més actius en la matèria juntament amb el socialdemòcrata Roger Padreny que ha destacat que “la lluita contra el canvi climàtic és més necessària que mai”. La proposta sobre l’amiant es presentarà el proper mes de març de forma consensuada.

Comentaris (4)

Trending