L’ARI aconsella fer plans de sequera davant la disminució de precipitacions

L’investigador, Oriol Travesset manifesta que davant la situació actual “ens hem de preocupar i posar-nos a treballar pel que vindrà” i té clar que “en un futur tindrem menys aigua i cal planificar-ne la gestió”

El riu Valira al seu pas per Escaldes Engordany
El riu Valira al seu pas per Escaldes Engordany Toni Solanelles

Els efectes del canvi climàtic són innegables i Andorra no n’ha quedat al marge. De fet, la manca de precipitacions s’ha notat en la disminució del cabal dels rius. Segons Andorra Recerca Innovació, al gener hi havia un 37% menys d’aigua al riu Valira i al febrer un 62% menys respecte a un any tipus del període comprès entre el 2010 i 2020. Per aquest motiu, es demana al Govern tirar endavant plans de sequera, per si en algun moment hi ha restriccions d’aigua.

 Andorra com qualsevol altre país davant els efectes del canvi climàtic. Així ho expressa un dels investigadors de l’ARI, Oriol Travesset, que treballa en el projecte d’Observació de cabals que està duent a terme juntament amb altres membres des del passat mes de setembre. Exposa que “aquest any serà representatiu del que ens vindrà en un futur perquè la fosa de neu s’ha avançat i a nivell del cabal del riu hi pot haver un canvi d’hidrograma”. 

Hidrograma de la Borda Sabaté
Hidrograma de la Borda Sabaté

Les dades obtingudes a l’estació de la Borda Sabaté s’han de tenir en compte perquè demostren com ha estat aquest hivern. El mes de gener es va tancar amb una disminució del nivell de l’aigua d’un 37% i al febrer el percentatge es va enfilar fins al 62% respecte a un any tipus del període comprès entre el 2010 i 2020. En canvi, al març, tot i les precipitacions baixes, el cabal ha estat el normal gràcies al desgel provocat per les altes temperatures per l’època de l’any. “Normalment, el pic amb més aigua el teníem al maig i enguany tant l’abril com el mes següent estarem per sota, tenint en compte que queda poca neu per fondre”, ha alertat. En aquest sentit, però caldrà veure si aquesta primavera és plujosa o no.

Travesset alerta que en un futur hi haurà menys aigua i cladrà fer una gestió acurada del recurs natural perquè fins pa pocs anys havia estat abundant i ara no és el cas

La situació, detalla Travesset, fa que “ens hem de preocupar en sentit proactiu per tal de posar-nos a treballar pel que vindrà”. Té clar que “en un futur tindrem menys aigua i hem de planificar la gestió d’un recurs natural recurs que fins a pocs anys havia estat abundant i ja no és el cas”. Per aquest motiu, demana al Govern establir plans de sequera “davant de moments d’escassetat”. Aquests haurien de tenir en compte diferents usos i establir casos extrems i com s’aplicarien possibles restriccions d’aigua”. Considera que cal una planificació urbanística “per assegurar al màxim aquest recurs”. En aquest sentit, també s’ha referit a les estacions d’esquí, grans consumidors d’energia i aigua quan no hi ha precipitacions en forma de neu i demana treballar per ser més eficients.

De fet, amb el projecte d’Observació de canals expressa que “normalment estàvem més preocupats per cabals alts que no pas períodes de sequera. Ara ja hem de tenir-los més monitorats i definir estratègies per adaptar-nos a situacions que tindrem segur”. L’estudi finalitzarà el 31 de desembre.

Comentaris (20)

Trending