Andorra formarà part de la coalició de països que promulguen la neutralitat de carboni

La delegació del Principat a Glasgow també ha iniciat els tràmits per sumar-se a una altra iniciativa per lluitar contra el canvi climàtic, la que vol fixar un preu internacional d’aquest element

Calvó i altres membres de la delegació andorrana a Glasgow.
Calvó i altres membres de la delegació andorrana a Glasgow. SFGA

Andorra s’ha adherit a la coalició de països que promulguen la neutralitat de carboni. Així s’ha compromès la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, durant la seva participació com a cap de la delegació del Principat a la COP26 que se celebra a Glasgow. També s’han fet els tràmits per afegir-se a la coalició per la fixació d’un preu del carboni a nivell internacional (Carbon Pricing Leadership Coalition CPLC).

Des del Govern, es continua demostrant la voluntat de fer passos decidits per mitigar els efectes adversos del canvi climàtic. I en el marc de la COP s’han arribat a dos acords de cara a unir-se a diferents iniciatives internacionals en la matèria.

En primer lloc, Andorra ha impulsat els contactes per adherir-se a la Coalició per la Neutralitat de Carboni, element que permet alinear-se amb el compromís nacional que va anunciar el Principat per assolir la neutralitat carboni el 2050. Aquesta iniciativa reuneix un grup de països pioners que han acordat desenvolupar estratègies climàtiques ambicioses per assolir els objectius a llarg termini de l’Acord de París. Pretén recollir els beneficis socioeconòmics de la transició cap a la neutralitat en carboni, construir economies resilients i accelerar l'acció climàtica global a la velocitat i escala necessàries.

En aquest sentit, Andorra compta des de principis d’any amb l’Estratègia energètica nacional de lluita contra el canvi climàtic amb l’objectiu principal d’assolir la neutralitat de carboni, formada per 5 programes d’acció on hi queden inclosos els objectius de la Coalició. D’aquesta en són membres països com Alemanya, el Canadà, Dinamarca, Espanya o Regne Unit, entre altres.

De manera paral·lela, la delegació andorrana també ha fet els tràmits, durant la COP26, per formar part de la coalició per la fixació d’un preu del carboni a nivell internacional. Els seus impulsors entenen que disposar d’un cost fixat és un dels instruments polítics més forts disponibles per fer front al canvi climàtic. Té el potencial de descarbonitzar l'activitat econòmica mundial canviant el comportament dels consumidors, les empreses i els inversors alhora que desencadena la innovació tecnològica i genera ingressos que es poden aprofitar productivament.

L’aprovació per part del Consell General de la taxa carboni, permetrà ara al país l’adhesió a aquesta coalició, amb l’objectiu de reclamar un preu del carboni universal que permeti finançar la transició energètica i l’acció climàtica, així com les accions necessàries per al ple compliment dels objectius de l’Acord de París.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending