Alerta per la contaminació de l’aire provocat per l’episodi de pols sahariana

El Govern recomana a les persones de risc que limitin les activitats a l’aire lliure i ha anul·lat les enceses de foc controlades per no incrementar les pitjors dades de pol•lució des del 2005

La pols en suspensió combinada amb la pluja ha deixat aquest paisatge al país.
La pols en suspensió combinada amb la pluja ha deixat aquest paisatge al país.

La pols en suspensió que des d’aquesta matinada, i en principi fins diumenge, afecta Andorra i les regions properes ha generat tota mena de comentaris a xarxes. Des de sorpresa fins a humor. Ara bé, també té un efecte negatiu, com ha informat el Govern. I és que es tracta també d’un episodi de contaminació temporal. De fet, els registres de pols són els més elevats des que es tenen dades. Per això, s’ha recomanat a les persones de risc que moderin l’activitat a l’aire lliure i s’han prohibit activitats, com ara les cremes controlades, que poden empitjorar la pol·lució.

Així s’ha indicat des del ministeri de Medi Ambient, que parla d’un “episodi de contaminació temporal de l’aire” que es pot mantenir, tot i que de forma més feble al llarg de la tarda de dissabte i de la matinada de diumenge. A partir de diumenge, apunta el servei meteorològic, s’espera un canvi en la direcció del vent.

A les deu del matí s’ha registrat el valor més alt, de 979 µg/m3 PM10, que duplica la xifra fins ara més elevada -recollida l’11 de desembre del 2009-

Des del ministeri es recorda que les intrusions de masses d’aire amb pols provinents del Sàhara són naturals i força recurrents, ja que el vent eleva les partícules de pols i les transporta. No obstant, els nivells recollits aquest dissabte al matí són els més alts registrats a Andorra des que se’n va començar a fer el seguiment el 2005.

Així, a les deu del matí s’ha registrat el valor més alt, de 979 µg/m3 PM10, que duplica la xifra fins ara més elevada –recollida l’11 de desembre del 2009–. Aquest valor ha anat disminuint durant el matí i les previsions apunten que ho seguirà fent durant la tarda i, per tant, la qualitat de l’aire anirà millorant de forma progressiva.

Tot i això, des del Govern es recorda que a partir de 50 µg/m3 de PM10 es considera que el nivell de qualitat de l’aire és deficient o dolent. En aquest sentit, s’ha volgut recomanar les persones de risc que moderin l’activitat a l’aire lliure i a la ciutadania que eviti qualsevol acció que pugui afegir més partícules en suspensió a l’atmosfera. En aquest sentit, s’han anul·lat les enceses de foc previstes. Finalment, també cal tenir en compte que les partícules dipositades sobre el mantell nival poden interactuar amb aquest, afavorint-ne una ràpida transformació que podria afectar les condicions de qualitat i estabilitat de la neu durant els propers dies.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending