Agricultura presenta una monografia per potenciar el sector agrari i ramader del país

La publicació de la mostra s’ha fet coincidir amb el Dia Internacional de les Muntanyes, el qual se celebra l’11 de desembre i que enguany porta com a lema ‘La biodiversitat de les muntanyes importa’

La presentació de la monografia, aquesta tarda a l'edifici administratiu de Govern.
La presentació de la monografia, aquesta tarda a l'edifici administratiu de Govern. SFGA/CEsteve

El director del departament d’Agricultura, Josep Casals, juntament amb Meritxell Roquet, tècnica del departament i Benjamí Komac, investigador del Centre d’Estudis de la Neu i la Muntanya (CENMA) de l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA), ha presentat avui al matí la monografia ‘Pastures comunes i ramaderia a Andorra: usos, gestió i perspectives’.

La mostra s’ha fet coincidir amb el Dia Internacional de les Muntanyes, el qual se celebra l’11 de desembre. De fet, es commemora sota els auspicis de l’Aliança per les Muntanyes de l’Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), i enguany porta com a lema ‘La biodiversitat de les muntanyes importa’.

Tal com han exposat els tècnics i coautors d’aquesta publicació durant la presentació, la mostra és “el resultat d’un llarg i extens treball de recerca i de camp impulsat des del Govern, el qual s’ha dut a terme de forma multidisciplinària amb la col·laboració del Departament d’Agricultura, el Centre d’Estudis de la Neu i la Muntanya (CENMA) i de l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA)”. A més, també ha comptat amb el suport de l’Arxiu d’Etnografia d’Andorra i la Universitat de Lleida.

Casals ha expressat que el llibre és una obra “d’un gran valor, amb objectivitat científica i tècnica, que permetrà poder avaluar millor quines han de ser les polítiques públiques enfocades a aquest sector”.

Casals ha expressat que el llibre és una obra “d’un gran valor, amb objectivitat científica i tècnica, que permetrà poder avaluar millor quines han de ser les polítiques públiques enfocades a aquest sector”. El director detalla que les línies mestres del Ministeri apunten “clarament” cap a la diversificació del sector agrari per a poder afrontar de la millor manera possible “el repte que suposa el salt generacional”. En aquest sentit, s’agafa com a exemple l’evolució que ha patit el sector ramader arran de la creació de la societat Ramaders d’Andorra S.A. i el desenvolupament progressiu de diverses línies de producció de carn que es comercialitza sota el segell de carn que qualitat d’Andorra o, en el cas de la carn de vedella, sota la IGP Carn d’Andorra.

En la mateixa línia, una altre dels treballs que ja s’ha iniciat conjuntament amb els comuns, és la del foment del pastoralisme, fent especial èmfasi en el reforç del sector oví a través de diverses ajudes. El director d’Agricultura també s’ha referit al “treball transversal que s’està impulsant des del Departament de Patrimoni Cultural” per poder avançar, amb la participació de tots els actors, a l’adhesió d’Andorra a la candidatura pel reconeixement de la transhumància com a patrimoni cultural per part de la UNESCO.

La publicació recull l’evolució que ha tingut el sector agrari i en particular el sector ramader a Andorra al llarg del temps i com s’ha anat adaptant i ha evolucionat en funció de l’entorn socioeconòmic i polític.

Concretament, la publicació recull l’evolució que ha tingut el sector agrari i en particular el sector ramader a Andorra al llarg del temps i com s’ha anat adaptant i ha evolucionat en funció de l’entorn socioeconòmic i polític, possibilitant al mateix temps l’estudi de les rutines que se segueixen a les unitats pastorals d’arreu del territori. A més, també ha permès avaluar la qualitat de les pastures supraforestals i identificar les principals espècies vegetals que les configuren i el seu valor nutritiu per a la ramaderia.

Aquesta monografia “esdevé una base objectiva que demostra el rol capital que juga la ramaderia en el manteniment de la biodiversitat d’aquestes zones i com a element fonamental per preservar l’alt valor paisatgístic i ecològic”. A més, l’obra posa èmfasi en el futur de la ramaderia arran del canvi climàtic i els reptes que s’hauran d’afrontar, com poden ser els usos del sol i la seva continuïtat generacional.

Etiquetes

Comentaris

Trending