La reactivació de la caça que no ho serà (de moment)

Medi Ambient manté que caldrà esperar i que l’ordre ministerial que estava preparada per ser aprovada aquest dimecres era només un esborrany elaborat pels tècnics

Muflons al vedat d'Enclar.
Muflons al vedat d'Enclar.

La caça haurà d’esperar. Potser fins i tot, haurà d’esperar a què abans es reactivi la pesca. Finalment, no hi ha hagut llum verda a allò que tècnics del propi departament de Medi Ambient donaven pràcticament per fet. L’estira-i-arronsa entre departaments governamentals i fins i tot entre col·lectius amb interessos en la matèria s’ha acabat declinant en favor dels que consideren que és aviat perquè els caçadors puguin anar a la muntanya.

L’ordre ministerial datada a 29 d’abril, és a dir, en data d’avui, ja estava preparada. Però segons les fonts consultades es tractava només d’un esborrany preparat pels tècnics en previsió que aquest divendres, 1 de maig, es poguessin reprendre amb ‘normalitat’ els plans de caça tal i com estaven previstos en el calendari ordinari. Evidentment, però, la situació anava més enllà, perquè el document elaborat deixava clar que la suspensió de l’aturada de l’activitat cinegètica es devia al fet que “la pràctica de la caça, en l’aplicació dels plans de caça, ja és conforme a les recomanacions sanitàries en relació amb la progressió del nou coronavirus SARS-CoV-2, raó per la qual ja no esdevé necessària suspendre-la”.


Fragment de l'ordre ministerial que no hauria passat d'esborrany. | ALTAVEU

Al final hi ha hagut una reculada. De fet, segons les fonts oficials, la ministra de Medi Ambient i Agricultura mai no hauria arribat a posar la proposta sobre la taula i, per tant, no es preveu que sigui de forma immediata que es reactivi la caça, que en el cas que s’hagués donat aquest cap de setmana, ho hauria estat només en relació als cabirols i els muflons mascle tal i com ja establien els plans de caça 2019-2020. I sempre que els caçadors interessats ja tinguessin prèviament les anelles. Altres fonts del món cinegètic han assegurat que en relació amb la cinegètica és massa habitual que hi hagi tibantors entre integrants de departaments com el de Patrimoni Natural o banders. Oficialment, ara, es planteja autoritzar abans la pesca que la caça.

La marxa enrere -negada fermament per portaveus oficials de Govern- també hauria estat deguda al fet que -una vegada la possibilitat de reactivar la caça es donava per molt possible, tal com ha publicat l’Altaveu després d’haver consultat l’ordre ministerial ja redactada- activant la cinegètica s’obria la veda, i mai millor dit, al fet que els excursionistes i una part important de la població decidís acudir en un volum important a la muntanya. I, fins i tot, que hi haguessin ciutadans que reactivessin altres activitats a realitzar en el medi natural.

 

Comentaris (11)

Trending