Martí reclama una Europa “més flexible, asimètrica i diversa” on països com Andorra hi tinguin un accés més senzill

El cap de Govern participa en l’acte de clausura de la 29a edició de la Trobada Empresarial del Pirineu tractant l’encaix dels petits estats europeus en la UE

El cap de Govern, Toni Martí, conversa amb la ministra de Política Territorial i Funció Pública espanyola, Meritxell Batet, tots dos al centre de la imatge.
El cap de Govern, Toni Martí, conversa amb la ministra de Política Territorial i Funció Pública espanyola, Meritxell Batet, tots dos al centre de la imatge.
El cap de Govern, Toni Martí, advoca per una Europa “més flexible, més asimètrica i més diversa” que permetent anar a diferents velocitats faciliti, en certa manera, la integració dels petits països, com Andorra, que també són part de la diversitat europea. Així ho assegurat el mandatari governamental durant la seva intervenció en el marc de la Trobada Empresarial del Pirineu celebrada a la Seu d’Urgell.

Martí ha intervingut en l’acte de clausura del certamen posat en marxa aquest matí pel president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, que ha assegurat sentit “enveja” d’Andorra i els andorrans pel fet de poder gaudir d’un Estat independent. Torra ha passat unes bones hores a la capital de l’Alt Urgell, on ha tingut l’oportunitat de visitar la catedral urgellenca i de departir una bona estona amb l’arquebisbe i Copríncep Joan-Enric Vives. També ha participat de la jornada, per exemple, l'exministre espanyol d'Afers Exteriors José Manuel García-Margallo, que ha assegurat que l'acord d'Andorra amb la UE "més que possible" i que esdevé "vital" si el Principat no vol quedar aïllada.

El cap de Govern, per exemple, ha coincidit amb la nova ministra d’Administracions Públiques espanyola, la catalana Meritxell Batet. En la seva al·locució, Martí s’ha centrat en l’encaix de països com Mònaco, San Marino i Andorra a la Unió Europea. “Europa necessita repensar-se. No a causa de la negociació del nostre acord d’associació -és clar- però sí a causa del Brexit i del creixent euroescepticisme en països fundadors com Itàlia, per citar un exemple recent”, ha afirmat el cap de Govern tot deixant clar que no és que ell sigui un gran coneixedor ni encara menys orador avantatjat sobre la UE i el que l’envolta.

Aprofitant que era la seva darrera participació al certamen celebrat a la Seu, el mandatari governamental fa un repàs als canvis viscuts pel Principat els darrers anys

No obstant això, Martí s’ha aventurat a llançar una solució per resoldre allò que grinyola a la UE i que “passa per una Europa més flexible i menys monolítica. Alguns voldrien mantenir la Unió Europea com un menú tancat: com un conjunt que s’assumeix en la seva totalitat o es rebutja en la seva totalitat. I a mi em sembla que aquest maximalisme pot acabar fent mal al procés de construcció europea”. I hi afegit: “No dic que s’hagi d’anar a una Europa a la carta en què els diferents països puguin triar tots els avantatges que vulguin i no assumir cap responsabilitat. Però potser sí que es podria pensar en una sèrie de menús europeus, cadascun amb els seus beneficis i les seves obligacions corresponents. No un únic menú tancat. No una Europa a la carta. Sinó diversos menús tancats.”

Martí, que ha aprofitat el seu discurs per agrair el treball que fan els promotors de les jornades pirinenques i ha recordat que era el darrer cop que hi acudia com a cap de Govern, ha començat el seu parlament recordant com era Andorra, a parer seu, fa set anys i quins canvis ha experimentat en aquest temps. De l’Andorra sense imposició directa a la fiscalitat plena, d’un intercanvi de dades fiscals a la demanda i molt limitat a l’intercanvi automàtic, l’obertura total a la inversió estrangera o els compromisos internacionals envers la lluita contra el canvi climàtic que espera el màxim responsable de l’executiu que els governs que succeeixin el seus continuïn honorant. “Europa ho té tot per ser un referent en creixement sostenible. Des del punt de vista estrictament econòmic, però també des del punt de vista de la cohesió social i des del punt de vista ecològic”, ha afirmat tot fent l’ullet a la temàtica central de la Trobada Empresarial del Pirineu. 

El màxim responsable de l’executiu desitja que d’aquí uns anys “es pugui explicar el procés d’aproximació d’Andorra al mercat interior europeu com un cas d’èxit”

“Europa hauria d’assumir que potser li convé ser més flexible, més asimètrica i més diversa. Entendre que la construcció europea és com un dibuix, amb diversos cercles concèntrics, i que hi haurà països que estaran més al nucli i altres que estaran més a la perifèria. I això potser també, en funció de les matèries, perquè alguns països desitjaran una major integració econòmica i menys integració en política exterior o de defensa –o a l’inrevés”, ha afirmat Martí, que ha assegurat que “penso que a Europa li interessa preservar la seva diversitat. I nosaltres, els països de reduïda dimensió territorial també som part d’aquesta diversitat. I això no vol dir posar en qüestió els fonaments del mercat interior; vol dir -senzillament- entendre que les solucions uniformes no sempre són equitatives, no sempre són justes”.  

El cap de Govern ha finalitzat la seva intervenció amb un “els deixo amb la incògnita de saber si Andorra serà capaç d’assolir aquest acord equilibrat amb la Unió Europea” tot i desitjant que “d’aquí uns anys, quan un altre cap de Govern torni a ser convidat a les trobades, pugui explicar el procés d’aproximació d’Andorra al mercat interior europeu com un cas d’èxit. D’èxit per a Andorra, que haurà sabut -un cop més, com ha fet sempre- adaptar-se al seu entorn. I d’èxit per a Europa, que haurà sabut ser prou flexible com per mantenir-se fidel a la seva divisa: construir la unió a partir de la diversitat”.

Comentaris

Trending