Martí proposa al govern de França signar un acord global de cooperació transfronterera

El cap de Govern es troba a París amb el primer ministre francès, que escolta l’oferiment però sense assumir cap mena de compromís

-
-
El cap de Govern, Toni Martí, ha proposat al primer ministre francès, Édouard Philippe, preparar un acord global de cooperació transfronterera que serveixi de marc per a les múltiples accions de col·laboració que s’han engegat entre els dos països. Philippe hauria rebut de forma positiva l’oferiment però sense assumir cap mena de compromís.

Martí ha fet aquesta proposta en la reunió que han mantingut els dos mandataris, aquest dilluns al matí a l’Hotel Matignon de París. És la primera vegada que els do mandataris es trobaven des del nomenament del primer ministre francès. Martí i Philippe -que ha garantit el seu ple suport a les negociacions per un acord d’associació d’Andorra amb la Unió Europea- han posat de relleu les múltiples vies de col·laboració que s’han engegat els darrers anys entre Andorra i França, en matèria d’educació, d’agricultura, salut o energia, entre d’altres. 

Per aquest motiu Martí ha proposat preparar i signar un acord global en matèria de cooperació transfronterera que serveixi per emmarcar totes les col·laboracions engegades i deixar-ho com a base per als futurs governs. Durant la reunió, els dos mandataris també han fet un balanç de la col·laboració que es va engegar en matèria d’infraestructures amb el primer acord en què Andorra va decidir invertir a França per millorar els accessos. 

L’acord va preveure una inversió important per part d’Andorra d’un total de 10,5 milions d’euros en sis anys, i aquestes obres ja s’han programat. A més, la millora dels accessos també es reforça amb les obres engegades per França en el desviament de Tarascó, que reduiran el temps de viatge fins a Tolosa. Amb el seu conjunt, les millores dels accessos facilitaran els intercanvis comercials entre ambdós països i el desenvolupament econòmic i social dels dos territoris veïns. 

D’altra banda, Martí -que ha aprofitat el viatge a París per reunir-se amb el representant personal del copríncep francès, Patrick Strozda, i informar-lo de les darreres novetats del país- també ha remarcat la col·laboració engegada en matèria d’energia, que es va materialitzar durant la visita del secretari d’Estat de transició ecològica, Sebastién Lecornu, amb la signatura d’una declaració d’intencions. Igualment, han celebrat la bona feina que s’està duent a terme en les reunions del grup de treball fruit d’aquella declaració d’intencions.

Comentaris

Trending