Martí canvia el debat d’orientació per un balanç de gestió i silencia el calendari electoral (per ara)

El cap de Govern no ha fet cap referència a la dissolució del Consell General durant les pràcticament tres hores d’un discurs en què s’ha mostrat “orgullós” per la feina feta 

El cap de Govern, Toni Martí, dirigint-se als parlamentaris des de la tribuna d'oradors.
El cap de Govern, Toni Martí, dirigint-se als parlamentaris des de la tribuna d'oradors.
El cap de Govern, Toni Martí, manté en estricte secret allò que pràcticament és l’únic que interessa del debat sobre l’orientació política del Govern que s’ha iniciat aquest matí: la data electoral continua en l’aire. Martí no s’ha referit a la dissolució del Consell General més enllà de recordar que era la seva darrera compareixença davant del faristol en una intervenció d'aquelles característiques. El mandatari governamental ha canviat el terme orientació pel de balanç. I ha estat gairebé tres hores passant revista a les consecucions dutes a terme pels dos executius que ha liderat.

Poc menys de tres hores justes després d’haver iniciat el seu discurs, i després d’haver assegurat, per començar, que els darrers vuit anys han estat de “passar de les paraules als fets”, Martí ha repassat amb força detall algunes de les iniciatives, projectes i modificacions legislatives dutes a terme pel Govern. El màxim responsable de l’executiu ha defensat en el tram final de la seva al·locució el paper institucional dels Coprínceps, especialment el de l’Església. I ha assegurat que “és fals” que “no hi hagi separació entre l’Església i l’Estat” i també ha considerat fals que la ciutadania andorrana sigui “menys lliure” que la d’altres països pel fet de tenir un cap d’Estat bisbe.

Martí, que ha assegurat que com a ciutadà se sentiria “orgullós” i “serenament satisfet” de la tasca feta pel Govern tot i que segurament hi trobaria a faltar alguna cosa, no ha fet cap gran anunci més enllà, per exemple, de confirmar l’entrada a tràmit parlamentari, en breu, de nous textos que és possible que acabin al calaix o d’anunciar una línia d’ajuts des d’ACTUA a petites empreses. “No un crèdit”, ha matisat. També ha confirmat que el ministeri d’Afers Exteriors es traslladarà a l’edifici històric de Radio Andorra o que en breu sortirà el concurs per les línies del transport urbà. 

El cap de Govern ha defensat l’aturada de les obres de ‘The Cloud’ tot i assegurar que amb les reserves que té Andorra Telecom la construcció s’hauria pogut tirar endavant. I després d’afirmar que “no era responsable” continuar el projecte vist com s’havien enfilat els costos i d’exclamar un “no s’hi busqui res més”, ha assegurat que l’operadora continuarà buscant realitzar una proposta urbanística a la zona seguint dos requisits: “Treure rendiment per la companyia i que sigui un projecte que dinamitzi l’avinguda Meritxell i la zona de Riberaygua”.

Martí que ha lloat també l’acord en matèria de tabac amb la Unió Europea (UE) no ha fet cap incís a una de les crisis que poden afectar l’economia del Principat com la més que possible fractura de Grandvalira. De fet, no ha dit res d'una indústria, d'un activitat tant important per al país com l'esquí. Ni tan sols per recordar que el març de l'any que ve Andorra acull les finals de la Copa del Món d'esquí alpí. I igual que no s’ha referit a les divergències que mantenen Ensisa i Saetde, tampoc no ha parlat d’eleccions. S’ho reserva per l’última hora. I així la incògnita es continua mantenint. Almenys, de portes en fora.

Les crítiques de l'oposició

Tot sembla indicar que Martí farà l'anunci aquest dimarts. D'aquesta forma, a nivell comunicatiu, a nivell de soroll, el cap de Govern podrà contrarestar tota la tempesta de crítiques que rebrà per part dels components de l'oposició. Per molt altisonants que siguin les acusacions de la resta de dirigents polítics, res no podrà tenir més força, segurament, que l'anunci de la data. El president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, que ha defensat el to "realista" del discurs de Martí, ha afirmat que a la legislatura encara li queden cinc o sis mesos. Això equivaldria a dir que s'esgotarà o gairebé. Baró, com no podia ser d'una altra manera, ha avalat l'al·locució del cap de Govern. La resta de l'arc parlamentari ja ha començat a carregar les tintes. 

D'una manera o altra, tots els dirigents de l'oposició han lamentat dues coses: que no hagi estat un discurs de debat d'orientació si no de resum de la feina feta i que no hagi anunciat la data electoral tal i com s'hi havia compromès, malgrat que el socialdemòcrata Pere López i el president del grup mixt i conseller d'Unió Laurediana, Josep Pintat, no s'han estranyat massa, assegurant que l'anunci fet al seu dia que durant el debat d'orientació política diria quin dia se celebraran els comicis generals era simplement per "marejar la perdiu".

El president del grup liberal, Jordi Gallardo, ha qualificat el discurs de Martí de “previsible i de to molt baix” i ha lamentat que el cap de Govern s'hagi dedicat a “buscar excuses i no fer autocrítica” per “no admetre la incapacitat clara i manifesta”. Pere López ha anunciat que aquest dimarts insistirà en els incompliments dels demòcrates. “Ha estat un fracàs global i individual”, el de DA, ha afirmat el líder socialdemòcrata, que ha assegurat estar a favor de l'estructura institucional del Coprincipat però una altra cosa és les limitacions que imposa. I que cal trobar una solució per drets de les dones com el de l'avortament.

El parlamentari d'UL Josep Pintat, que ha donat per "acabada" la legislatura, ha centrat la seva crítica en el fet que Martí ha dut a terme  “un balanç i no un debat d’orientació política” i també que “no hagi estat ni capaç d’anunciar una cosa tan senzilla” com la data electoral. El conseller de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Víctor Naudi, ha valorat que havia estat un discurs “excessivament llarg i de poc calat” i un “acte de pedanteria”, ja que “sembla que Andorra neix el 2011 i abans no hi havia res”.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending