Martí Alanis i el seu paper d’home d’Estat a Andorra en un homenatge a la vila natal del bisbe

En el marc de les Festes decennals de la Mare de Déu del Remei, Alcover dedica, el 7 de juny, una jornada per redescobrir la figura d’un dels pares de la Constitució del Principat

-
-
Gairebé sis anys després de la seva mort, qui va ser arquebisbe ad personam i emèrit del bisbat d’Urgell, Joan Martí Alanis, rebrà un homenatge a la seva població de naixement. Serà en forma de jornada de reflexió, anàlisi i debat històric sobre el seu paper com a home d’Estat. Bisbe d’Urgell des del 31 de gener del 1971, ha estat un dels grans Coprínceps mitrats d’Andorra i, sobretot, un dels grans impulsors de la Constitució del 1993.

La jornada es farà el 7 de juny al Convent de les Arts d’Alcover, població de l’Alt Camp propera a Valls i més propera encara al petit poblet on va néixer el desaparegut religiós (El Milà, 1938) i està emmarcada en els actes inclosos en les Festes decennals de la Mare de Déu del Remei de la població tarragonina. El nucli central de la jornada, de caràcter matinal, seran tres ponències, que es pronunciaran després de la salutació de l’alcalde d’Alcover, Ramon Figueras i de la presentació de la jornada que farà mossèn Jordi Figueras.

El catedràtic de Dret internacional privat i col·laborador al seu dia de Martí Alanis, Ramon Viñas, glossarà la primera de les ponències, que versarà sobre la figura de l’arquebisbe des del punt de vista del “mestre, educador i pedagog”. Un altre dels homes essencials de l’etapa constituent andorrana i més hi tot, el sacerdot, doctor en dret i antic delegat personal del Copríncep, Nemesi Marquès, serà l’encarregat de parlar de l’abans i el després del Principat a partir de la tasca duta a terme durant el seu pontificat pel bisbe Martí.L’última de les ponències la pronunciarà el periodista i investigador històric Xavier Pete, que serà l’encarregat de traçar probablement el perfil més humà i personal del bisbe i la seva vinculació amb Alcover. Ho farà a través de la glossa de qui fou el germà de Joan Martí Alanis, Antoni, un especialista en literatura espanyola que durant més des tres dècades va exercir en una universitat canadenca.

Comentaris (3)

Trending