Malestar entre els funcionaris que estan de baixa perquè l’aplicació del nou reglament de la mútua els ha deixat sense cobrar el dia 25

Des d’aquest mes, el Govern via cobertura mutual ja no avança la remuneració i és directament la CASS qui ha d'abonar al beneficiari la prestació, però ho fa ben entrat el mes següent 

-
-
Els funcionaris de l’Estat que estan de baixen treuen foc pels queixals. Aquest mes s’ha implementat el nou reglament de la mútua i, de moment, no han percebut ni un cèntim d’euro en relació amb la paga del mes d’octubre. Els treballadors públics solen cobrar el 25 de cada mes. Però si fins ara era el Govern, només com a administrador, qui abonava igualment la remuneració tot gestionant a posteriori les aportacions de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) i les de la caixa mutual, ara cada organisme abonarà directament el que pertoqui a l’assalariat.

La CASS no abonarà com a molt aviat fins la setmana que ve el que pertoca de les baixes als assalariats de l’administració que per prescripció mèdica no poden treballar. Amb posterioritat, la mútua abonarà el tram que falti per completar el 100% del salari. El que no està clar hores d’ara, segons diversos treballadors i, també, fonts sindicals, és si hi ha hagut la coordinació entre els administratius de Funció Pública que gestionen el fons mutual i la CASS. El Govern, en els casos de baixa, no posa ni un cèntim d'euro. Ara, sí que feia de mer administrador i fins el mes passat gestionava els diners de la mútua (que rebia les injeccions corresponents de la CASS quan pertocava) per poder pagar tots els funcionaris, independentment de la seva situació laboral, el dia 25 de cada mes.

En el cas que la coordinació entre ens administratius (Funció Pública-CASS) no hi hagi sigut o ho hagi estat prou bona, podria donar-se la circumstància que la parapública continuï abonant els diners a l’administració en lloc de fer-ho directament al beneficiari. Però com que el nou reglament mutual ja s’està aplicant, ara ja no s’avancen els diners. Amb tot, els funcionaris que estan de baixa es podrien trobar amb què el sou de l’octubre -la prestació per baixa laboral més el complement mutual- no l’acabin percebent del tot fins al mes de desembre.

Molts funcionaris no estarien al corrent del canvi de funcionament de la mútua (o no eren conscient que aquest mes es començava a aplicar el nou reglament) i s’han estranyat de no haver percebut la compensació salarial el dia 25 com la resta de companys que estan actius i com havia passat sempre excepte el mes de març d’enguany, en què tant el Govern via mútua com la CASS van abonar el salari als beneficiaris, als treballadors que en aquell moment estaven de baixa, amb la qual cosa alguns funcionaris van cobrar pràcticament doble. Quan l’administració va reclamar la devolució d’aquelles quantitats, alguns assalariats hi van posar moltes pegues.

Ara es pot donar una situació inversa. Que un salari quedi penjat als llimbs. El neguit en alguns casos és evident, però les fonts sindicals han assegurat que no queda cap més remei que veure si la CASS efectua entre el 5 i el 6 del mes que ve -període habitual d’abonament- el pagament de la prestació per baixa laboral. Això no treu, han reconegut els consultats, que hi hagi desconeixement i malestar.

Comentaris

Trending