Malestar de Saetde pel centre medico-esportiu del cap del port d'Envalira

Comentaris

Malestar de Saetde pel centre medico-esportiu del cap del port d\'Envalira
Malestar de Saetde pel centre medico-esportiu del cap del port d\'Envalira

La societat que gestiona les pistes d’esquí del Pas de la Casa i de Grau Roig, participada en part pel comú d’Encamp i comandada per la família Viladomat (Saetde), no veu clar el projecte de centre mèdic i esportiu que el Govern va anunciar dimecres que havia adjudicat a una empresa titularitat de Bonaventura Mora i, per tant, lligada al grup Bomosa. Saetde considera que la construcció del Centre residencial medico-esportiu en alçada d’Andorra (CRAMEA) pot entrar en contradicció amb l’explotació de les pistes d’esquí que transcorren per la mateixa zona.

El CRAMEA, conegut més aviat com el CAR andorrà, ha d’ocupar les antigues instal·lacions del centre emissor de Sud Ràdio més aquells espais que es puguin construir de nou en un terreny adjacent. Les obres s’haurien d’iniciar la primavera del 2017 i està previst que finalitzin la tardor del 2019, que es quan l’equipament entraria en funcionament. Segons es desprèn de l’oferta presentada per la societat adjudicatària de la concessió administrativa del projecte, es farà una inversió d’uns 11 milions d’euros per desenvolupar-lo. Són els concessionaris els que han de fer el desemborsament que haurien de poder amortitzar durant 40 anys de concessió.

Saetde veu amb rezel el projecte però, per ara, manté públicament silenci. D’aquí que no hagin transcendit exactament les seves inquietuds, lligades amb les dificultats que les obres poden suposar per a l’explotació de la pista que hi ha al cap del port d’Envalira. Fins i tot, segons algunes fonts, s’hauria arribat a plantejar si el terreny on s’ha de bastir el nou equipament no forma part ja de la concessió atorgada al seu dia a Saetde. 

De fet, la societat que gestiona l’estació d’esquí del Pas ja hauria posat el seu malestar en coneixement del ministeri d’Esports, que és qui tutela el projecte, el mes de març. D’aquí, probablement, que vingui una part de la demora amb què s’ha acabat oficialitzant l’adjudicació a la única empresa que es va presentar per obtenir la concessió. Les fonts consultades han assegurat que la petició formalitzada per escrit per part de Saetde i en què degudament s’acreditaven els elements que generaven el conflicte no hauria tingut una resposta oficial. 

Altres fonts tampoc no han negat que en l’ideari dels socis privats de la societat gestora-explotadora de les pistes d’esquí del Pas de la Casa i Grau Roig hi havia la possibilitat d’algun dia explotar l’edifici de Sud Ràdio, totalment o parcial, com a complex hoteler. Ara, la concessió a Centre Esportiu Sostenible 2508 SLU, que és així com s’anomena formalment la concessionària controlada per ‘Turi’ Mora ho faria impossible.

Les pistes que transcorren per la zona del cap del port d’Envalira són algunes de les que recullen més esquiadors de tot el domini Grandvalira. Caldrà veure fins a quin punt pot enverinar les relacions entre Viladomat i el Govern el malestar que generi la concessió del CRAMEA. Des de l’anunci a tres bandes entre l’executiu, el comú d’Encamp i Saetde per fer diverses inversions de millora al Pas de la Casa, inclosa l’estació, la situació en altres èpoques poc o molt tibant s’havia pacificat molt. 

Fins al punt que la supressió de l’IGI reduït a les estacions no ha comportat l’enfrontament que sí que hi va haver al seu dia -i que Joan Viladomat en certa manera va liderar- quan es va deixar fora de l’IGI qualsevol reducció o exempció respecte del tipus general. No es va preveure en aquell moment -quan es va aprovar l’IGI- que les estacions d’esquí havien gaudit d’un ISI més beneficiós que el del tipus general. I, justament, la queixa de Viladomat va acabar derivant en la inclusió de l’IGI reduït que ara se suprimeix.

Comentaris

Trending