Malestar ciutadà perquè no es lliurin els resultats del test d’anticossos després de la primera prova

El fet que hagi transcendit que hi ha laboratoris privats que fan els mateixos exàmens porten una part de la població a descartar l’estudi epidemiològic públic

-
-
El fet que les autoritats sanitàries no tinguin intenció de comunicar d’immediat els resultats dels tests d’anticossos està generant cert malestar en una part de la ciutadania. Les proves formalment s’iniciaran dimecres, malgrat que no s’obriran al conjunt de la ciutadania fins divendres. El protocol inicial estableix que no serà fins després de la segona tongada d’exàmens que no s’entregaran els resultats a aquelles persones -de moment n’hi ha inscrites unes 48.000- que s’hagin sotmès a la punxada al dit.

Aquesta situació està generant un fort debat. De fet, les xarxes socials han començat a bullir amb ciutadans que reclamen saber el resultat del test d’immediat, atès que amb un quart d’hora n’hi ha prou per saber què indica el dispositiu on es diposita la sang extreta. Però aquesta no és la idea que tenen els responsables de la prova, que només faran saber el resultat després de la primera punxada a aquelles persones que el test indiqui que en aquell moment tenen actiu el coronavirus.

La rapidesa amb què se saben els resultats i el fet que els tests mèdics, la salut, siguin una qüestió tan íntima i privada han portat molts ciutadans a esclatar i reclamar que just després de cada prova es pugui saber què indica l’anàlisi. Encara hi ha una altra cosa que també han posat sobre la taula algunes de les institucions que participen en el dispositiu: des del punt de vista legal no s’ha previst que el ciutadà hagi de firmar cap consentiment, cap document en què s’exposi quin ús es farà de l’extracció o dels resultats que se n’obtinguin.

Tot plegat fa que juntament amb el fet que hagi transcendit -l’Altaveu ho va avançar- que almenys dos laboratoris privats del país ofereixen la possibilitat de fer-se també una anàlisi d’anticossos però a partir de l’extracció de sang de vena, que hi hagi ciutadans que comencin a valorar molt seriosament declinar la participació en el test massiu de salut pública i optin per acudir als centres privats i tenir immediatament els resultats de forma totalment anònima i confidencial.

Comentaris (39)

Trending