Macron començarà la seva visita a Canillo i la tancarà a Andorra la Vella

El Copríncep visitarà les set parròquies el proper dia 13 i farà un parlament a la Plaça del Poble a les 6 de la tarda

El cap de Govern, Xavier Espot i la síndica, Roser Suñé amb el Copríncep Emmanuel Macron
El cap de Govern, Xavier Espot i la síndica, Roser Suñé amb el Copríncep Emmanuel Macron
L'agenda de la visita del copríncep francès, Emmanuel Macron, s'està definint i ja sembla clar que visitarà les set parròquies. Començarà per Canillo sobre les 9 del matí i seguirà per Encamp i Sant Julià abans de fer una aturada al Consell General. L'estació final serà a Andorra la Vella on a les 6 de la tarda, a la Plaça del Poble, hi farà un parlament adreçat a la ciutadania. La visita a les parròquies era un desig del Govern com va expressar el dimecres passat el seu ministre portaveu, Eric Jover.

Com el seu antecessor en el càrrec, François Hollande, l'actual Copríncep francès, Emmanuel Macron visitarà les set parròquies en la seva estada a Andorra del proper dia 13, un divendres. Així queda definit en el decret pel qual el Govern estableix un seguit d'hores festives que corresponen al pas del cap d'Estat francès per cadascuna de les parròquies. Si no hi ha canvis de darrera hora, Macron arribarà dijous a la nit i s'allotjarà en un hotel de Soldeu on també s'hauria de celebrar, divendres a la nit, un sopar institucional.

Serà Canillo la primera parròquia que visitarà. Allí, els comerços, les indústries, les oficines i les administracions públiques hauran de tancar entre 2/4 de 9 i 2/4 de 10 del matí. S'estima que la visita al comú pugui ser al tomb de les 9. Després seguirà a Encamp, on l'hora festiva està fixada entre 1/4 de 10 i 1/4 d'11. Sempre és a l'equador de l'hora fixada de festa, més o menys, que es preveu que Macron faci acte de presència a la parròquia amb el comú en qüestió com a punt de referència. 

La següent parada serà a Sant Julià de Lòria on l'hora festiva s'ha establert entre les 10 i les 11 del matí. Acabada la visita llampec laurediana, el Copríncep francès es traslladarà cap al Consell General. De 2/4 d'11 del matí a 2/4 de 2 de la tarda estaran tancats tots els accessos que portin cap a Casa de la Vall i el recinte parlamentari. Allí Macron hi ha de fer una visita institucional amb un petit missatge adreçat als consellers generals i, després, un dinar amb els principals representants electes del poble i altres responsables institucionals.

Les visites parroquials es reprendran a Ordino vers les 3 de la tarda. En aquesta parròquia l'hora festiva està fixada entre 2/4 de 3 i 2/4 de 4 i a la Massana, següent parada del recorregut, l'aturada festiva està programada entre 1/4 de 4 i 1/4 de 5 de la tarda. La comitiva es traslladarà llavors cap a Escaldes (entre 4 i 5 de la tarda) per acabar a Andorra la Vella, on l'hora festiva està prevista entre les 6 i les 7 atès que just a les 6, i en principi després de visitar el comú, Macron s'hauria d'adreçar al conjunt de la ciutadania en la gran aparició pública que suposarà el parlament ciutadà a la Plaça del Poble.

L'edicte del Govern establint tot un seguit de mesures en relació amb la visita del Copríncep francès s'ha publicat al BOPA i s'hi fixen, s'ha dit ja, els horaris de tancament dels comerços, les indústries, les oficines i les administracions públiques a les parròquies coincidint amb el pas del Copríncep.  Queden exempts d’aquesta obligació els serveis públics, els serveis turístics, els hotels, els restaurants, les caves, els bars, les estacions de servei i similars.

Pel que fa a les estacions de servei, únicament podran expedir carburants i productes propis d’una estació de servei, amb l’obligació que els comerços radicats en el mateix indret estiguin tancats i amb cessament de l’activitat durant l’horari previst. Quant als assalariats dels establiments que estan obligats a tancar i que, per horari i torn de treball, es vegin afectats pel tancament obligatori, cal tenir en compte que aquestes hores són de festa, de compliment obligatori, retribuïdes i no recuperables.

Comentaris (5)

Trending