L’USdA reclama compensar qui treballi per la Constitució amb tres dies festius

Gabriel Ubach entén que seria una millor mesura i més atractiva pels assalariats afectats que no un tancament obligatori pel 16 de març

-
-

El secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, considera que una millor compensació als treballadors dels comerços que obrin el dissabte 14 de març seria disposar de tres dies festius recuperables quan consideressin oportú en lloc de la festa obligatòria que s’ha establert pel dilluns 16. En aquest sentit, el líder sindical entén que seria una fórmula que beneficiaria més els empleats i, segons apuntat, així li ha transmès al ministre d’Economia, Jordi Gallardo. Ubach ha volgut remarcar que, al seu entendre, en la mesura hi ha “un pas endavant” que és que, per primer cop, s’hagi previst una contraprestació per als assalariats afectats per la mesura.

El Govern va comunicar dimecres que ha acceptat la petició per part d’associacions de comerciants, Cambra de Comerç i Confederació Empresarial per permetre l’obertura de les botigues el 14 de març, celebració de la Constitució. L’any vinent cau en dissabte i, per tant, s’entén que seria un dia de molta afluència de visitants i, per tant, vendes que es perdrien en cas de romandre tancats. En contraprestació, l’executiu va acordar que dilluns 16 sigui una jornada de tancament obligatori.

Des de l’USdA, no sense certa ironia, el seu secretari general, Gabriel Ubach, no ha volgut carregar contra la decisió de permetre l’obertura comercial. “Si el 14 de març ha de solucionar tot, lloat sigui Déu”, ha apuntat. Ara bé, entén que la compensació escollida –festa el 16 i dos dies lliures més- seria més beneficiosa per als treballadors afectats en un altre format. “S’hauria de donar tres dies de festa i que cadascú els pogués utilitzar quan considerés convenient”, ha indicat.

Al seu entendre, aquesta fórmula “els aniria millor”. Així, per exemple, pensa en el “gran nombre de treballadors espanyols o portuguesos” que, indica, “podrien preferir afegir-los a les seves vacances per marxar més temps”. Així, Ubach assegura que, si es fes d’aquesta forma, “hi hauria bufetades per treballar el dia 14”.

Malgrat aquest retret, des de l’USdA es veu positiu que el Govern hagi pensat en una contraprestació per als empleats afectats per la mesura. “Per primer cop es pensa en el treballador i se li intenta compensar”, ha remarcat. Així, apunta que “podem estar més o menys d’acord en la forma escollida, però ja és un pas endavant”.Lamenta la falta de compromisos amb els treballadors del Punt de Trobada

Ubach s’ha mostrat crític amb el fet que, fins ara, s’estan celebrant moltes reunions amb els representants dels treballadors del Punt de Trobada, però sense que aquestes estiguin posant sobre la taula “un compromís ferm” que els garanteixi els llocs de feina. “Per ara, s’han fet moltes fotos; crec que no només falta el Raonador, però poca cosa més”, ha manifestat, tot indicant que als membres del comitè d’empresa, als quals “hem ofert tot el nostre suport i l’ajuda que necessitin”, els veu com “a pollastres sense cap”.

Comentaris (3)

Trending