L’USd’A proposa que Espot i l’AGIA abonin als ciutadans la diferència entre el preu estadístic i el cost real dels lloguers

L’organització sindical considera “una presa de pèl” i “un insult” que es presenti un informe com el fet públic per Estadística i assegura que és una mostra evident “que no es vol resoldre el problema”

-
-
La Unió Sindical d’Andorra (USd’A) proposa que entre el ministre d’Afers Socials, Interior i Justícia, Xavier Espot, i el col·lectiu professional de gestors immobiliaris (AGIA) assumeixin la diferència que hi ha entre el preu estadístic del lloguer dels pisos i el cost real. “Aquest informe és una vergonya, un insult a la intel·ligència de tots els ciutadans”, ha manifestat, indignat, el secretari general de l’organització sindical, Gabriel Ubach, que ha recordat que des del col·lectiu ja van denunciar que “no hi havia cap voluntat de resoldre el problema i aquesta n’és la prova més evident”.

Ubach s’ha referit a les dades exposades pel responsable d’Estadística davant de la comissió nacional d’habitatge, on no hi ha presència de cap representant dels afectats, és a dir, dels consumidors, de les persones que viuen de lloguer o han de llogar un habitatge. “L’USd’A, que va ser la primera en denunciar la situació, no forma part d’aquesta taula i, en canvi, hi ha l’AGIA. Es veu clar quina és la intenció del ministre. No hi ha cap voluntat de trobar una solució real que afecta, i molt, les famílies de tots els treballadors d’Andorra”.

Per al secretari general de l’organització sindical, “una persona que vol esdevenir cap de Govern no pot presentar un informe com aquest, no pot jugar amb una qüestió tan sensible”, amb la qual cosa Ubach creu que tot plegat és una maniobra més “per marejar la perdiu” mentre desenes, centenars de persones tenen serioses dificultats per arribar a final de mes i moltes d’altres tenen molts problemes per trobar un lloc digne on poder viure. “És una vergonya que es presenti aquest informe tal i com s’ha presentat”.

Per això, perquè de cap manera respon a la realitat, l’USd’A proposa que el ministeri d’Afers Socials i l’AGIA passin a abonar la diferència que hi ha entre la mitjana publicitada per Estadística i el cost real. “Que cada ciutadà presenti el rebut corresponent i se li aboni la diferència”, ha clamat Gabriel Ubach, que ha fet ús, també, d’unes quantes metàfores. “És clar que si us es menja dos pollastres i un altre no en menja cap, la mitjana resultant és que tots dos mengen un pollastre. Però mentre un s’afarta, l’altre mor de gana”

El líder sindical, que ha lamentat el fet que no hagi estat fins que el Raonador de Ciutadà també ha denunciat la situació que s’hagi començat a prendre en consideració el greu problema que es viu, també n’ha deixat anar un altre. “És com aquell que diu: ‘No vull que ningú se’n vagi al llit sense sopar’. I n’hi ha un que alça el dit per fer notar que ell no ha sopat. ‘Doncs no te’n vagis al llit!’”El PS demana l'estudi de preus perquè els considera "inversemblants"

El Partit Socialdemòcrata (PS) troba “inversemblant” l’estudi sobre el preu de l’habitatge presentat pel Govern davant la comissió nacional específicament creada per abordar la problemàtica del cost dels lloguers. Per això, el conseller general Pere López ha tramitat una demanda d’informació mitjançant la qual vol tenir accés al mateix informe –encara no està publicat a la web del departament d’Estadística- així com a totes les dades i el mètode de treball emprat per realitzar-lo. En l’escrit es demana també que, donada la importància de la petició i la greu situació que es viu, s’atorgui a la petició la declaració d’urgència, ja que, en cas contrari, el termini de tramesa se n’aniria al mes de març en quedar interromput els mesos de gener i febrer, considerats fora de sessions. La formació socialdemòcrata ha mostrat la seva “sorpresa”  per les dades ofertes, que han generat molt debat i indignació i situen el preu mitjà del lloguer a Andorra entre 539 i 587 euros. Les xifres són, per al PS, “inversemblants”. En l’escrit tramitat aquest dimecres a Sindicatura, López demana, en primer lloc, “l’estudi sobre els preus de l’habitatge de lloguer realitzat pel departament d’Estadística i presentat a la reunió de la Comissió nacional de l’habitatge celebrada el dimarts 27 de novembre”, així com “totes les dades (...) utilitzades per a la realització. També es vol que el Govern aporti “explicacions sobre com s’ha arribat a la conclusió relativa al preu mitjà del lloguer a Andorra”. A més, se sol·licita que “atesa la importància de la documentació demanada i al fet que el termini reglamentari per a la seva tramesa finalitzaria al març” des de Sindicatura “s’atorgui (...) la condició d’urgent i, per tant, es puguin reduir els terminis per a la seva tramesa”. 

Comentaris (2)

Trending