L'ús de mascareta serà obligatori per sortir a passejar a partir d'aquest dijous

No es podran utilitzar els parcs, els jardins i les instal·lacions esportives

-
-
L'ús de mascareta serà obligatori per sortir a passejar a partir d'aquest dijous, segons ha explicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. Ha recomanat a les persones que vulguin anar a córrer que es proveeixin de mascaretes tèxtils per comoditat. No es podran utilitzar els parcs, els jardins i les instal·lacions esportives pel risc de contaminar-se. Ha posat de relleu que "les sortides no poden anar acompanyades d'un vehicle". 

En aquest sentit, es destaca que la distància màxima recorreguda des del domicili no pot superar els dos quilòmetres. Ha afegit que el criteri per a aquesta "excepció al confinament" ha sigut el de prudència i creu que si es compleixen les recomanacions i ningú "vol ser més llest que l'altre" serà segur i ha advertit que si s'observa que les persones no són responsables o que l'epidèmia repunta, es pot tornar enrere en l'excepció al confinament. El ministre ha dit que la mesura presentada "no és un desconfinament, sinó excepcions al confinament" i ha agrait  la responsabilitat i solidaritat dels ciutadans d'Andorra, que permet aplicar aquestes excepcions per sortir dels domicilis

La sortida s’ha de planificar correctament de manera que serveixi per cobrir diverses finalitats

La sortida s’ha de planificar correctament de manera que serveixi per cobrir diverses finalitats: fer activitat física, comprar o passejar el gos (en aquesta sortida es pot fer un passeig més llarg amb l’animal; la resta de sortides de l’animal han de durar el mínim de temps necessari perquè faci les seves necessitats). Cal prioritzar que les persones surtin soles i com a màxim acompanyades dels seus convivents. Les persones que tinguin un hort, menys de 70 anys i estiguin en bon estat de salut podran fer més sortides que les autoritzades. Hauran de mantenir els 4 metres de distància a altres persones amb la mascareta, com amb la resta d'activitats permeses.

S’aconsella caminar o córrer en diagonal o paral·lel respecte de la resta de persones

En cas de coincidir caminant o corrent amb altra gent que no siguin els convivents, cal respectar una distància mínima de 4 metres, i de 10 en cas de córrer. S’aconsella caminar o córrer en diagonal o paral·lel respecte de la resta de persones amb què es coincideix en el trajecte, per minimitzar l’exposició a possibles partícules del virus en suspensió a l’aire expulsades per les persones. Martínez Benazet ha recordat que en la franja de l'activitat física, només està permesa la pràctica d’esports individuals com caminar o córrer. El ciclisme i els esports de risc no estan permesos pel risc de caiguda que comporten.Abans i després de la sortida a l’exterior cal dur a terme una higiene de mans correcta. Queden excloses per sortir a passejar les persones sospitoses o amb diagnòstic actiu d’infecció per la Covid-19 i els seus contactes. Aquestes sortides s’han de fer de forma ordenada, evitant les aglomeracions i minimitzant el risc de transmissió de la infecció. Per aquest motiu, el protocol de primeres excepcions al confinament estableix que es permet una única sortida, d’una hora com a màxim, en dies alterns.

Els comuns poden establir els circuits que considerin oportuns.

Els responsables comunals han d’extremar i assegurar la higiene del mobiliari urbà i adaptar les mesures organitzatives i d’higiene segons els seus recursos i la seves particularitats demogràfiques. Els comuns poden establir els circuits que considerin oportuns. Per exemple, circuits unidireccionals per caminar o córrer per evitar els encreuaments entre persones. Abans de l’horari de sortida de les persones de més de setanta anys i de les persones vulnerables, és obligatori netejar el mobiliari urbà (els bancs i les baranes).

La policia farà advertiments i donarà consells, però no podrà constrènyer

Martínez Benazet ha explicat que  que l'única franja horària limitada per edat es correspon al període entre les 11 hores i les 14 hores. Aquest temps està reservat únicament per a persones vulnerables i persones de més de 70 anys. Sobre el control de les sortides, ha comentat que la policia farà advertiments i donarà consells, però no podrà constrènyer. Es continua prioritzant la "solidaritat entre tots" i "responsabilitat col·lectiva" abans que la força coercitiva.

En el cas de les persones que per torns de feina no puguin coincidir amb els dies o horaris que a priori els toca sortir, els podran variar, sempre respectant i reservant l'horari per a persones vulnerables i majors de 70 anys (11h-14h). El ministre ha tancat la roda de premsa subratllant que és una malaltia nova i que, d'aquesta manera, totes les decisions que es prenen segueixen els criteris de prudència. Ha afegit que “a la pàgina web de Govern hi haurà publicat totes les recomanacions sobre les excepcions del confinament”.

 

Documents

Etiquetes

Comentaris (14)

Trending