López acusa Govern de tenir un “pla ocult” per permetre apujar els lloguers un 4%

El conseller general del PS alerta que s’ha frenat ara perquè hi ha eleccions però que hi ha “el compromís” amb l’AGIA i els propietaris que, afirma, han convertit en un “lobby” la taula d’habitatge

Pere López, durant la roda de premsa.
Pere López, durant la roda de premsa.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, ha acusat el Govern de tenir “un pla ocult” que consistiria a congelar ara la pujada de tots els lloguers però permetre l’any vinent, ja sense eleccions a l’horitzó, que els propietaris traslladessin a les rendes la inflació tant del 2020 com la dels tres darrers anys. Segons el conseller general, és el “compromís” adoptat davant una taula de l’habitatge que ha definit com “un lobby” on arrendadors i l’AGIA “busquen fórmules per apujar els preus”. Això explicaria, ha indicat, que finalment els grups que donen suport a l’executiu hagin acceptat eliminar l’article de la llei de mesures urgents en matèria d’arrendaments d’habitatge i per millorar el poder adquisitiu que permetria, en certs casos, aplicar un increment que ha xifrat en un 4%.

López ha comparegut en roda de premsa, oficialment, per presentar les reserves d’esmena realitzades al text per debatre al ple aspectes que no han estat acceptats durant el treball en comissió, com ara la pujada del salari mínim o l’establiment d’una tretzena paga per als pensionistes que cobren prestacions que no arriben al sou mínim. També hi havia una per incorporar representants dels sindicats i dels grups parlamentaris a la taula d’habitatge, òrgan que ha estat durament criticat pel líder del PS. A l’hora de la veritat, però, s’ha centrat especialment, justament, en una de les esmenes que sí que han estat validades, això sí, ha denunciat “amb un pla ocult”.

El conseller general ha recordat que el text inicial tenia un article que introduïa una excepció a la congelació dels lloguers. En concret, en tres casos: pisos de més de 200 metres quadrats, habitatges on el propietari hagués fet reformes o arrendaments als quals, durant els tres darrers anys (2017, 2018 i 2019) no s’hagués aplicat totalment l’augment per inflació. El PS va presentar una esmena per eliminar-les i, finalment, s’ha acabat fent. “Els tres grups de la majoria van intentar transaccionar l’esmena perquè era evident que fer aquest debat a tres dies de les eleccions i a un dia d’una concentració de protesta se’ls feia costa amunt”, ha afirmat López, que ha denunciat que, sumant l’IPC dels tres exercicis, s’hagués pogut aplicar una pujada dels lloguers del 4%.

El líder socialdemòcrata ha admès que això “no s’ha produït ara” per dos motius –“l’esmena del PS i el calendari”- però ha volgut “advertir els ciutadans” de “quin pot ser el futur”. I és que “tenim clar que hi ha un compromís de Govern amb els propietaris de permetre incrementar els lloguers que no s’han pogut pujar i que cada any no hi ha eleccions” i, per tant, “difícilment serà aturable en exercicis futurs”. Al seu entendre, “això només es podrà aturar si a partir del gener hi ha un mínim de tres comuns del PS que puguin tramitar iniciatives legislatives sobre habitatge i sobre els problemes que afecten els ciutadans del país”.

El parlamentari ha apuntat que “des dels grups de la majoria se’ns ha dit que la proposta surt de la taula d’habitatge”, òrgan sobre el qual, afirma, “ens hem de demanar quina funció té” quan “no hi ha representants dels treballadors”  i, en canvi, sí de l’AGIA, ABA i propietaris. Al seu entendre, “s’ha convertit en un lobby prop del Govern per aconseguir mesures inexplicables com la d’incrementar els lloguers”.

De fet, ha recordat que una de les esmenes presentades i refusades –i que es tornarà a debatre al ple- volia canviar la composició de la taula, per incorporar tant sindicats com grups parlamentaris. “Seria el mínim per donar-li una pluralitat del tot necessària i que no es converteix en un lobby dels poderosos que perjudica els ciutadans”, ha manifestat.Suport a la concentració dels sindicats

El president del grup socialdemòcrata també ha expressat el suport de la formació a la concentració convocada pels sindicats pel divendres. Així, després d’aprofitar per indicar que “hi tenim un diàleg freqüent amb ells”, ha apuntat que “ens adherirem bàsicament perquè els motius pels quals es realitza coincideixen amb el que estem defensant i, en molts casos, amb el que es debatrà dijous al Consell”.

Pere López i Roger Padreny durant la compareixença.

Relacionat

El PS exigeix que la congelació dels lloguers sigui total i sense excepcions
Rètol anunciant pisos de lloguer en un edifici d'Escaldes.

Relacionat

Els llogaters podran deixar un pis amb només un mes de preavís

Comentaris (2)

Trending