El PS exigeix que la congelació dels lloguers sigui total i sense excepcions

El grup socialdemòcrata esmena el projecte de llei de l’habitatge i de poder adquisitiu per tal que s’incrementin els salaris i les pensions més baixes i es crei el registre de la propietat

Pere López i Roger Padreny durant la compareixença.
Pere López i Roger Padreny durant la compareixença.
Una tretzena paga per als pensionistes que no arriben al mínim, un increment salarial del 2,5% per aquelles persones que no arriben als 25.000 euros anuals, eliminar les limitacions que s’imposen per a la congelació dels lloguers i crear d’una vegada per sempre un registre de la propietat. Són algunes de les peticions que formula el grup parlamentari socialdemòcrata a través d’esmenes al projecte de llei de l’habitatge i el poder adquisitiu.

Els consellers generals Pere López i Roger Padreny han tornat a insistir en la “inacció” del Govern tripartit a nivell social i en la clara dretització que ha sofert l’executiu, a parer del president del grup socialdemòcrata, d’ençà de l’establiment de la coalició governamental. Per això, han assegurat els dos parlamentaris del PS, escau que la formació “agafi el lideratge” amb la voluntat “que es governi per a tothom” i posin sobre la taula “mesures concretes i no discursos”. Per tot plegat han proposat un seguit d’esmenes “rellevants”.

Una d’elles és l’exigència que no hi hagi excepcions a la congelació del lloguer. Allò de que si és fan obres, que si es destina a un parent… Res de res. “S’han d’eliminar totes les restriccions a la congelació dels lloguers perquè suposen diverses portes obertes” a poder evitar dita congelació. Per tant, si no hi ha restriccions no hi ha possibilitat d’aplicar allò del ‘feta la llei, feta la trampa’, ha vingut a dir un Pere López que també ha deixat clar que s’esmenen aspectes relatius als serveis paral·lels que es facturen amb el lloguer.

Els socialdemòcrates proposen un increment del 2,5% per als salaris que no arribin als 25.000 euros anuals i una tretzena paga prorratejada al llarg de l’any per a les pensions inferiors als 1.050 euros

Sobre la qüestió de l’habitatge, els socialdemòcrates també demanen que tant els grups de l’oposició com els agents sindicals que representen els treballadors i, per tant, els més afectats per les dificultats de poder accedir dignament a l’habitatge -de fet, Padreny ha insinuat que actualment al país no sempre hi ha garantit el dret a l’habitatge digne- s’incorporin a la taula nacional que debat aquesta qüestió. Via disposició addicional també es voldria que s’establís l’obligació que en sis mesos estigui regulat un registre de la propietat “bàsic” per poder orientar correctament les polítiques d’habitatge i d’altres factors de naturalesa social.

Més esmenes, més mesures. López ha parlat d’incorporar una tretzena paga per a les pensions inferiors al salari mínim, actualment situat al tomb dels 1.050 euros. No seria una tretzena paga ben bé sinó l’increment percentual sumat a cadascuna de les dotze mensualitats o pagues de pensió actuals. Si es vol incrementar el poder adquisitiu de les famílies, ha afirmar el líder parlamentari socialdemòcrata, no es pot fer a base d’apujar els sous només en línia amb l’IPC. Menys encara, ha remarcat López, quan la tarifa de la llum s’incrementa molt per sobre del cost de la vida.

Per tant, el PS proposa que aquells salaris inferiors als 25.000 euros anuals tinguin un increment del 2,5%; i que el salari mínim interprofessional es faci créixer fins a representar al tomb del 60% del salari mitjà del Principat. Parlant en plata. Si actualment aquest percentatge està al voltant del 49% i equival a uns 1.050 euros, es voldria que el salari mínim s’enfilés fins als 1.266. I és que l’increment de l’IPC “és del tot insuficient si es vol aconseguir un increment del poder adquisitiu” de les famílies.

Els dos parlamentaris socialdemòcrates han tornat a ser molt crítics amb la política governamental. De fet, a parer de Pere López, el projecte de llei sobre l’habitatge i el poder adquisitiu “no té contingut” i per aquest motiu s’ha esmenat a la totalitat. El PS reclama que les aportacions legislatives que es facin “aportin elements per vèncer les actuals dificultats”, una qüestió que no creu que s’estigui fent des de la major governamental, que “només treballa per una part” de la ciutadania alhora que deixa al marge “àmplies bosses de la població”.

“Des que s’ha establert el pacte de Govern hi ha un gir més clar i més notori cap a la dreta”. Però la situació, han remarcat tant López com Padreny, és molt preocupant. “Hem anat avisant des de fa molt temps. Però l’estadística sobre la pobresa ara ho ha fet més evident”, ha explicat el líder parlamentari socialdemòcrata, que ha mostrat la seva esperança que el fet que de presentar la bateria d’esmenes fetes públiques aquest dijous comportarà un debat necessari. En clau electoral, López ha advocat perquè el 15 de desembre la governança “per a tothom” també s’instauri als comuns. 

Comentaris (1)

Trending