L’Observatori de la Igualtat està en camí (segons el Govern)

L’executiu assegura que l’òrgan facilitarà l’impuls de programes transversals i accions orientades a la igualtat efectiva entre les persones

Comentaris

-
-
El Govern assegura que ben aviat s’aprovarà el reglament de l’Observatori de la Igualtat, un organisme que, entre altres coses, ha de servir per impulsar programes transversals i accions orientades a la igualtat efectiva entre les persones. L’anunci el fa l’executiu en el marc de la valoració de les observacions conclusives fetes pel Comitè per a l’eliminació de la discriminació envers la dona (Cedaw).

El comitè aixoplugat sota l’estructura de les Nacions Unides va emetre divendres el seu informe de conclusions finals després de la compareixença de la delegació andorrana a Ginebra, tal i com ja va avançar aquest dilluns l’Altaveu. Aquest dimarts el Govern ha emès un comunicat en què repassa les conclusions i alhora fa les seves pròpies valoracions de les observacions de la Cedaw, tot remarcant que “el comitè reconeix els esforços realitzats pel Principat en l’àmbit legislatiu per tal de millorar el seu marc institucional, així com la política impulsada des d’Andorra per eradicar la violència envers la dona i promoure la igualtat de gènere”.

Quant a l’esmentat anunci de l’Observatori de la Igualtat, l’executiu remarca que és “un òrgan que ha de tractar les dades sobre igualtat entre homes i dones, així com a les persones integrants de col·lectius vulnerables” i que tindrà “un paper determinant” a l’hora “d’implementar sistemes de coordinació que millorin l’eficiència de l’encreuament de dades estadístiques ofertes per altres departaments i per la Justícia”. L’executiu afegeix que les estructures actuals de l’àrea de Polítiques d’Igualtat i la secretaria d’Igualtat i Participació Ciutadana treballen coordinadament per implementar les polítiques d’igualtat.

El comunicat governamental passa de puntetes sobre un dels aspectes més espinosos, el de l’avortament, dins el capítol de salut tal i com ja va explicar l’Altaveu. En aquest sentit es recorda que el comitè repeteix les mateixes recomanacions que ja es van emetre el 2013 de legalització de l’avortament en els tres supòsits bàsics. I també remarca que el Principat no ha aplicat cap de les recomanacions que se li han fet en aquest sentit i que la interpretació que es fa del dret a la vida en la Constitució és contrari a drets fonamentals de la dona. 

En les conclusions del comitè també s’afegeixen les consideracions aportades per ‘Stop Violències relatives a l’accés als mètodes de contracepció moderns o el fet que els professionals sanitaris no puguin informar sobre la interrupció de l’embaràs. En aquest sentit, “el Govern reitera el seu compromís de posar en marxa, a curt termini, un servei integral que vetlli per la salut sexual i reproductiva de les dones. D’aquesta manera, el nou servei donarà continuïtat i ampliarà els programes ja existents. A més, el Govern recalca que no té constància que cap dona s’hagi trobat en una situació de risc derivats de la pràctica d’un avortament insegur”

 

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending