Llum verda a la construcció d’un aparcament de 600 places a la part alta d’Escaldes

Després de tres lustres o més d’analitzar la qüestió, el comú finalment aprova el mecanisme de finançament i adquireix el projecte per tirar endavant l’equipament per 12 milions entre el 2020 i el 2022

-
-
L’aparcament de la part alta d’Escaldes està una mica més a prop. Aquest dilluns el comú d’Escaldes ha aprovat els mecanismes de finançament i l’adquisició del projecte d’enderroc i de construcció d’un pàrquing per a 600 places entre la carretera de l’Obac i el carrer Mossèn Adellach. El denominat aparcament Escaler s’hauria de construir durant els propers tres anys i tindrà un cost de 12 milions d’euros.

A partir de demà es posarà en marxa la licitació per enderrocar els immobles en l’espai dels quals s’alçarà un aparcament del qual fa moltíssims anys que es parla. De fet, el 2016 es donava per fet que l’equipament estaria acabat el 2020. Ara es creu que la infraestructura, que és del tot necessari per a la zona i que es preveu que sigui gestionat pel comú, estarà acabada el 2022 i hauria d’entrar plenament en servei el 2023.

Tots els grups que formen part de la corporació escaldenca han donat suport al projecte, tot i que el liberal Higini Martínez-Illescas ha lamentar el que entén que és un cost “sobredimensionat” perquè les darreres referències parlaven de 10 milions i en l’actualitat el plurianual aprovat ja contempla una partida global d’11,9 milions. El cònsol menor, Marc Calvet, ha recordat que els darrers temps, només el formigó ha experimentat un increment de preu del 5%. La consellera socialdemòcrata Cèlia Vendrell, que ha lamentat no poder veure ja els fonaments fets, ha demanat que es vetlli per un compliment escrupolós del projecte i de les despeses associades. És possible que l’actual corporació no estigui a temps ni tan sols de poder adjudicar les obres d’enderroc prèvies a qualsevol altre treball. Però sí que quedarà tot preparat per al proper comú.

La consellera de Finances, Núria Gómez, ha remarcat que l’equipament es podrà finançar “cent per cent amb recursos propis” i que l’impuls d’aquest aparcament vertical “no compromet els projectes que els propers mandataris puguin tirar endavant”. I mentre la cònsol major, Trini Marín, feia un “agraïment públic a tots els propietaris de la zona”, el cònsol menor ha explicat que el fet que aquell indret disposi en un termini prudencial de 600 places per estacionar permetrà que altres edificis vells de la zona puguin ser rehabilitats en el futur sense la por a haver de deixar els vehicles al descobert. L'aparcament inclou un ascensor públic que permetrà connectar la zona del carrer Guillem Adellach i el carrer de l'Obac amb la carretera del mateix nom, just en el punt on recentment s'hi ha col·locat un semàfor un pas de vianants.

Els contractes lligats a Caldea i Inúu, prorrogats fins al 2062

En la mateixa sessió de comú, totes les formacions, és a dir, majoria i minoria, han donat suport a l’ampliació de tots els contractes, que s’unifiquen, que al seu dia van permetre la construcció de Caldea. Tots els contractes que vinculen el comú, que va construir el termolúdic, i la Semtee, que l’explota i és qui haurà d’afrontar unes obres de millora de la coberta i la torre, que pateixen permanentment filtracions i condensacions d’aigua que danyen la infraestructura. Cal invertir uns cinc milions d’euros que les empreses privades que formen part de l’accionariat de la Semtee -majoritàriament bancs- volen poder amortitzar amb calma.

Inicialment els contractes lligats a l’explotació de Caldea i després d’Inúu eren fins al 2042 i ja estava previst poder atorgar una pròrroga fins al 2062, però no es preveia que la sol·licitud es fes tan a l’avançada. La socialdemòcrata Cèlia Vendrell ha demanat que abans de firmar l’addenda contractual se n’estudiïn ben bé els termes perquè no continguin clàusules draconianes per al comú. Mentrestant, la Semtee s’obliga a canvi de l’allargament dels contractes i concessions a iniciar les obres abans dels propers tres anys i a acabar-les abans de vuit. Vendrell ha lamentat també que els treballs de manteniment, com ha vingut a qualificar els que s’han de fer, no és vagin fent de manera permanent i sostinguda en el temps.

Comentaris

Trending