L’instructor dels expedients per la fuga de la presó manté les ‘acusacions’ contra els zeladors

Els vigilants penitenciaris tenen ara marge per fer les seves al·legacions abans que el ministre d’Interior i Justícia no acabi resolent formalment 

-
-
El comandament d’Institucions Penitenciàries a qui la direcció de l’organisme va encomanar la instrucció dels expedients disciplinaris als tres vigilants als quals d’entrada s’ha fet responsables de la fuga d’un pres que hi va haver el 29 d’octubre a la Comella ja ha acabat la feina i manté les ‘acusacions’ que inicialment es van formalitzar contra els tres funcionaris. El malestar per la situació es viu en somort al centre penitenciari i s’espera l’auditoria que experts francesos han de fer ‘in situ’ la setmana que ve. Els funcionaris de l’escala bàsica, com els tres expedientats, esperen que el treball dels especialistes forans serveixi perquè s’ampliïn les responsabilitats per la fugida del reclús, que va ser capturat al cap de tres hores d’haver saltat pels murs del mòdul d’aclimatació, on havia estat aïllat pel seu comportament suposadament indegut i conflictiu.

Segons les diferents fonts consultades, el treball de l’instructor ha servit per elaborar el plec de càrrecs que s’ha anat trametent als expedientats. Es tracta d’un vigilant de garites i dels dos responsables de la CECO -la central de control on s’observen totes les càmeres instal·lades en tot el recinte- que estaven en treballant en el moment de la fugida. Sobre el primer es confirma la proposta d’una falta molt greu i una altra de greu i respecte dels dos restants, una falta greu a cadascun. No ha transcendit la proposta de sanció que es fa perquè ara, i a partir del moment que els afectats saben de què ‘se’ls acusa’ es quan poden fer les al·legacions oportunes abans que el ministre d’Interior i Justícia adopti la resolució final, a partir de la qual s’iniciaran els eventuals recursos, primer administratius i, després, si escau, jurisdiccionals.

Els funcionaris de presons estan a l’expectativa de tot plegat. I estan, més encara, a l’expectativa que han de realitzar experts forans. La setmana que ve arriben al Principat experts de presons franceses -del departament estatal que gestiona els centres penitenciaris del país veí- per avaluar sobre lloc l’estat de la Comella. Les fonts consultades han explicat que els especialistes en qüestió ja han estat rebent documentació les darreres setmanes. Ara han de corroborar els dubtes que la informació rebuda i analitzada els pugui haver aixecat o, fins i tot, advertir noves qüestions a partir de les observacions presencials que duran a terme. 

Les fonts consultades han assegurat que els funcionaris de l’escala bàsica no es ‘conformaran’ sols amb la sanció de tres agents. Si es fa assumir tota la responsabilitat de la fugida de José Luis Tribaldos als tres vigilants expedientats, la revolució pot ser notable. De fet, però, estan convençuts que amb el cúmul d’errors i presumptes negligències o deficiències que hi havia i que hi va haver el dia dels fets, i que de ben segur posaran de manifest els experts externs, la repercussió serà major. Sia com vulgui, la tensió es palpa en l’ambient encara que és continguda.

Comentaris

Trending