Liberals s’agafa a la sentència del TC sobre les transferències per disparar amb bala contra els escindits

El president i el secretari general de la formació celebren haver portat les lleis al Constitucional i haver-se abstingut el dia de la votació escoltant les bases del partit i no el “tacticisme polític”

La consellera comunal Maribel Lafoz; el president del partit, Jordi Gallardo; i el secretari general, Amadeu Rossell, durant la compareixença.
La consellera comunal Maribel Lafoz; el president del partit, Jordi Gallardo; i el secretari general, Amadeu Rossell, durant la compareixença.
Liberals d’Andorra ha fet valer la declaració d’inconstitucionalitat de diversos articles de la Llei de transferències per disparar amb bala contra aquells membres del grup parlamentari que es van escindir agafant-se a les diferències sobre el marc comunal com a motiu. El president del partit, Jordi Gallardo, i el secretari general de la formació, Amadeu Rossell, juntament amb la consellera comunal encampadana Maribel Lafoz han fet aquest dijous una valoració de les sentències del Tribunal Constitucional. I després d’assegurar que per a ells, amb el veredicte constitucional, la Llei de transferències és “inaplicable” han acabat remetent contra els seus excompanys de viatge. O el que s’ha denominat com el ‘sector pintadista’, en relació a Josep Pintat.

“Vam fer un vot de responsabilitat política, sense la intenció de perjudicar a cap parròquia, i no de tacticisme polític com va ser el cas d’altres”, ha remarcat Gallardo en relació al fet que ell mateix o el conseller general Ferran Costa decidissin abstenir-se a l’hora de votar la reforma comunal i no donar-hi suport com sí que van fer Josep Pintat i Joan Carles Camp, ara al grup mixt. Gallardo i Rossell han refermat com a bona i coherent el fet d’escoltar les bases del partit, els comitès parroquials, que en la seva immensa majoria estaven en contra que s’aprovessin les lleis que van tirar endavant el mes d’octubre i que després parcialment es van qüestionar davant el TC.

“Aquesta decisió de l’executiva de Ld’A demanant que no es votés la llei ha estat del tot encertada i ha demostrat la responsabilitat vers el país i les institucions amb la qual els consellers i el partit hem actuat”, ha subratllat Amadeu Rossell. L’actual president del grup liberal, Jordi Gallardo, ha remarcat que “si jo no m’hagués abstingut el dia de la votació, ara mateix no tindríem sentència del Tribunal Constitucional perquè no hi hauria hagut els suports necessaris per recórrer els textos, ja que calen sis consellers generals per fer-ho”

Per al partit presidit per Jordi Gallardo, que remarca la coherència i la responsabilitat política exercida, amb la decisió de l’Alt tribunal la normativa que fixa les transferències és “inaplicable”

El sentit del vot dels llavors vuit consellers generals liberals va comportar un llarguíssim debat entre ells. I una tibantor que va acabar suposant la fractura del grup. Evidentment, no va ser l’únic element que va portar al trencament. Possiblement, ni tan sols el més important. Però sí el que va fer visualitzar de totes totes el distanciament entre els dos bàndols interns i el que va acabar desfermant l’escissió dels cinc parlamentaris ara integrats al grup mixt i que dijous passat, en notificar-se la sentència del Constitucional, van lloar la decisió adoptada al seu dia de permetre l’aprovació de les lleis però amb una mena d’advertència (o guardant-se les cartes) per poder acudir a l’Alt tribunal.

Des de Liberals d’Andorra “creiem que ha estat una irresponsabilitat del Govern de DA voler liderar en solitari canvis de gran rellevància institucional, deixant de banda el pacte constitucional” ha lamentat Jordi Gallardo. “Aquesta manera de fer, d’esquena a l’oposició, és una manera de posar en risc la convivència institucional” ha afegit Gallardo. També ha retret a la majoria demòcrata que “han volgut tocar el moll de l’os de l’organització de l’Estat sense comptar amb l’oposició que supera amb escreix els vots que DA va rebre a les eleccions”

Després de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que tomba tres dels seus articles, els liberals creuen que la Llei de transferències és “inaplicable”. El motiu rau en el fet que l’article 8 estableix que les transferències als comuns es distribuiran segons l’article 2 de la llei, 80% del total, i el 20% restant amb els articles 8.3.a i b, que avui són inconstitucionals. Els articles suspesos pel TC afecten, segons la formació presidida per Jordi Gallardo, 6.600.000 d’euros de les partides de solidaritat i particulars comunals, que passaran a ser més de 7,3 milions d’euros l’any 2020. La impossibilitat d’imputar la totalitat de les transferències per la manca de criteris definidors, alguns dels quals declarats inconstitucionals, fa que “no es puguin distribuir les transferències sense corregir aquestes mancances”.

Etiquetes

Comentaris

Trending