Liberals reclama al Govern “saber la veritat d’una vegada per sempre” sobre la filtració de dades

La direcció del partit afirma que “qui digui que no està preocupat (amb l’aparició de les darreres informacions sobre Banco Madrid i les trobades a Soldeu) segurament menteix”

-
-

La direcció de Liberals d’Andorra ha reclamat al Govern “saber la veritat d’una vegada per sempre” sobre la presumpta filtració de dades a l’Estat espanyol de Banco Madrid alhora que s’aclareixin també suposades reunions de les quals la formació no en sap el contingut ni valora però on queda clar que “les amistats són perilloses” i on “una imatge diuen que val més que mil paraules”. El secretari general del partit, Amadeu Rossell, i el secretari de relacions internacionals, Valentí Martí, han afirmat que les “contestes” donades fins ara per l’executiu “no són suficients”.

Els dos dirigents liberals han comparegut per reiterar la demanda d’explicacions al Govern sobre “un procediment dut a terme que no sembla el més correcte” en relació amb el lliurament d’una base dades de clients de Banco Madrid quan la seva matriu Banca Privada d’Andorra (BPA) ja estava intervinguda per l’administració andorrana. La compareixença de Rossell i Martí (Valentí) ha coincidit també amb l’aparició d’una altra informació en relació amb una reunió no oficial mantinguda a Soldeu l’1 d’agost del 2014 pel cap de Govern, Toni Martí, i el secretari d’Estat espanyol de comerç, Jaime García-Legaz. Era una setmana després que Jordi Pujol confessés que havia tingut diners a Andorra.

Tant el secretari general com el responsable de relacions internacionals de Liberals d’Andorra han estat molt moderats i com ells mateixos han dit molt respectuosos amb les institucions andorranes. Això no treu, com ha remarcat Valentí Martí, que es demanin “explicacions de què coneix el Govern i de si ha presentat queixes o ha obert expedients” per exigir la lleialtat institucional i el respecta a la sobirania que Andorra es mereix. Com ha remarcat Amadeu Rossell, si els fets es confirmen com els ha anat explicant prioritàriament l’Altaveu, s’estaria davant “els fets més greus que hagin ocorregut” al Principat en molt temps i evidenciaria que “no estem defensant ni la seguretat ni la sobirania del país”.

Martí ha deixat clar que “no podem caure en el parany de jutjar” per unes imatges, per exemple en el cas de la reunió entre Toni Martí i Jaime García-Legaz però sí que han volgut evidenciar els dirigents liberals la seva preocupació, que creuen que és també la preocupació de bona part de la ciutadans; han demanat explicacions rotundes sobre què sap el Govern de tot allò succeït; i han lamentat, per exemple, el poc interès o el fet que “no hagi servit de res” la ‘comissió BPA’ que al seu dia es va obrir al Consell General amb la intenció d’aclarir l’actuació de les institucions en aquell afer, fonamentades, almenys “en dues intromissions deslleials” que podrien ser el ‘Notice’ del FinCEN i la ‘xuclada’ de dades per part d’agents de la policia espanyola a l’ambaixada d’aquell país.



La formació espera presentar-se a les set parròquies amb pacte amb el PS o sense

La compareixença d’Amadeu Rossell i Valentí Martí també ha servit per preguntar als dos dirigents liberals sobre els preparatius electorals en vista als comicis generals del març o l’abril del 2019. El secretari general de la formació ha afirmat que espera que Liberals d’Andorra pugui presentar candidatures territorials a totes les parròquies ja sigui via pacte amb el Partit Socialdemòcrata (PS) -sota aquest paraigua espera quatre llistes- o en solitari. Rossell, bon analista polític, preveu que hi hagi sis candidatures nacionals (DA, Liberals, PS, UL-la Massana, SDP i Eusebi Nomen) i fins i tot una setena si Podem Andorra aconsegueix aglutinar prou base. “Si tens vocació de Govern has d’anar a les set parròquies”, ha remarcat Rossell, tot pronosticant que DA farà el mateix i recordant que pocs mesos després de les generals i haurà unes eleccions comunals on totes les formacions voldran assaltar els respectius comuns. Rossell i Martí també s’han referit a una qüestió tan espinosa com l’avortament i la posició de l’Església, tot aventurant-se a dir que “tothom evoluciona” i potser caldrà parlar cara a cara amb el Vaticà per saber fins on es pot arribar. En tot cas, el posicionament del partit serà “donar la paraula al poble”. La fórmula caldrà veure-la del tot. Però Valentí Martí ha recalcat que Liberals té la voluntat d’impulsar consultes popular perquè “la mida del país ho permet”. I no ho ha circumscrit sols a l’avortament. Ha parlat també, almenys, de l’acord d’associació amb la UE i la doble nacionalitat.



 

Etiquetes

Comentaris

Trending