L’hospital rep l’informe definitiu que avalarà l’acomiadament d’un traumatòleg que es va equivocar de cama en una operació

Malgrat que el facultatiu ja anunciat que deixa el SAAS a partir de l’1 de gener, la direcció pretén tancar l’expedient disciplinari que volta a l’entorn de la suposada falsificació d’un consentiment informat 

-
-
El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) ha rebut els darrers dies un tercer peritatge cal·ligràfic en relació amb el cas que pot acabar portant un traumatòleg davant els tribunals. La pacient que va operar aquest facultatiu fa tres anys havia acordat amb el metge que li operaria el fèmur d’una cama. Quan va despertar i va ser conscient de tot plegat, la dona va adonar-se que havia estat intervinguda del fèmur de l’altra cama. Enmig de tot plegat, l’epicentre del cas és un consentiment informat que, suposadament, hauria estat falsificat. L’informe ho confirma.

La direcció del SAAS, segons fonts properes al ministeri de Salut, estaria acabant de tancar l’expedient disciplinari contra Juan Ignacio Torrero. Certament, el traumatòleg ja ha anunciat que a partir de l’1 de gener deixa la institució. No obstant això, l’hospital vol finalitzar la feina ja iniciada fa uns mesos després que una pacient que feia temps que es queixava pel dolor que li havia quedat en un cama i, sobretot, pel fet que l’haguessin operat de la cama que suposadament no tocava, descobrís que el seu consentiment no recollia la seva firma.

Per tant, més enllà d’una suposada mala praxi s’afegia un element tant o més greu: la falsificació d’un document cabdal en qualsevol intervenció quirúrgica. En el marc de l’expedient disciplinari, el SAAS ja va encomanar alguns estudis cal·ligràfics que van concloure que la firma que reflectia el consentiment informat no l’havia fet la pacient. També revelava que el traumatòleg no n’era l’autor. Però com a màxim responsable de la intervenció se li va fer una proposta inicial d’acomiadament causal.

Torrero, és clar, tenia marge per fer les seves al·legacions. I en aquest marc, segons fonts coneixedores del cas, va sol·licitar un segon informe cal·ligràfic que, en aquest cas sí, atribuïa la firma del consentiment informat a la pacient. En les declaracions i explicacions incloses en el marc de la instrucció del cas, segons fonts properes a la dona afectada, que estaria disposada a presentar una querella contra el metge, Torrero tant hauria dit que la firma l’havia fet la pacient abans de la intervenció com després. I sempre davant seu.

El darrer peritatge cal·ligràfic rebut els darrers dies avalaria totalment els primers treballs fets. La pacient no va firmar el consentiment i, suposadament, per avalar l’error o, almenys, el canvi d’orientació en l’operació, algun membre de l’equip mèdic que va atendre la dona hauria suposadament, simulat -i presumptament de manera molt barroera- la signatura de la pacient. Una de les sospites és que la firma l’hagués estampat l’anestesista, que ja fa un temps que ni tan sols treballa al Principat i a la qual, en el marc de la instrucció disciplinària administrativa, evidentment no se li ha pres cap mostra.

Tot indica que ara la direcció del SAAS tancarà l’esmentat expedient i acabarà imputant al traumatòleg una falta molt greu i l’acomiadarà de forma causal. Les fonts consultades han mostrat els seus dubtes que el comiat es pugui realment materialitzar per les dates en què som i pel fet que Torrero deixa el SAAS, com s’ha dit, el darrer dia d’aquest mes, tot just queden deu dies. L’expedient laboral, però, serviria, amb la suposada decisió de fer fora el metge, per donar suport, presumptament, a la querella que pugui presentar la dona afectada. I no es descarta, segons les fonts, que el SAAS porti el cas a la fiscalia perquè analitzi si hi ha indicis de comissió d’algun delicte.

-

Relacionat

L’hospital convoca un concurs per cobrir la vacant de traumatologia que deixarà Torrero
Un professional sanitari preparant l'instrumental per operar.

Relacionat

La pacient a qui el traumatòleg que deixa l'hospital va operar la cama que no tocava ja té embastada una querella
-

Relacionat

Infermers de l’àrea quirúrgica de l’hospital defensen la tasca del traumatòleg expedientat
El traumatòleg durant una xerrada a la sala d'actes de l'hospital.

Relacionat

Anuncia que deixa l'hospital un traumatòleg involucrat en diverses anomalies

Comentaris

Trending