Anuncia que deixa l'hospital un traumatòleg involucrat en diverses anomalies

Amb defensors i detractors acèrrims, el valencià José Ignacio Torrero comunica a l’equip de cirurgia ortopèdica i traumatologia del SAAS que a partir de l’1 de gener deixa la institució

El traumatòleg durant una xerrada a la sala d'actes de l'hospital.
El traumatòleg durant una xerrada a la sala d'actes de l'hospital.
Les arenes al departament de traumatologia de l’hospital són molt movedisses. Si fa uns dies el cap del servei anunciava que no optarà a la plaça que li permetria poder aspirar a mantenir al càrrec, ara ha estat un altre professional de la unitat, el valencià José Ignacio Torrero, el que ha anunciat que a partir de l’1 de gener deixa el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). L’anunci arriba en plena voràgine per reorganitzar el servei i enmig d’una investigació per aclarir diverses irregularitats en el marc d’una intervenció quirúrgica que el propi Torrero va capitanejar.

L’especialista en cirurgia ortopèdica i traumatologia va anunciar entre dilluns i dimarts als seus companys d’equip que deixa el SAAS. Ho fa per esgotament personal en relació amb el projecte i davant la desconfiança que hauria notat per part de la direcció. El cert, però, que el fet que hagi transcendit una condemna pactada imposada per l’Audiència nacional espanyola en relació amb el fet que un hospital de Madrid hagués d’acabar amputant una cama a un menor que va patir a inicis del 2012 un accident d’esquí -cas en el qual el traumatòleg que ara anuncia la seva marxa va estar implicat- i que estigui sent investigat per la direcció del SAAS en el marc d’un expedient que s’està tramitant per una altra suposada mala praxi amb falsificació d’un consentiment informat inclosa haurien fet optar a Torrero per la sortida voluntària.

El facultatiu, implicat en el cas del nen amputat després d’un accident d’esquí, està sent investigat per la direcció del centre per una altra presumpta negligència

Com de molts professionals, els parers sobre aquest traumatòleg són molt diversos. I hi ha pacients, segons que ha pogut constatar l’Altaveu, que han quedat realment perplexos no només en saber que es quedaran en pocs mesos sense el seu traumatòleg de referència al Principat sinó que, a més a més, no se’n saben avenir que es tracti del professional mèdic que està sota investigació. La instrucció de l’expedient està en una fase molt avançada i té a veure en un cas de mala praxi o negligència que hauria ocorregut el 2015 i que, en essència, hauria suposat que el metge operés una pacient de la cama diferent a la que havien convingut i per a la qual s’havien fet totes les proves preoperatòries. 

Hauria estat en la mateixa taula d’operacions ja dins el quiròfan que, suposadament, el metge hauria canviat d’opinió. I no va ser amb posterioritat quan es va intentar obtenir el consentiment de la pacient. Els detalls de tot plegat són els que estan sent investigats, i les fonts consultades no n’han pogut aclarir les concrecions. Si és clar que es tractava d’una intervenció quirúrgica complexa (osteotomia de fèmur) i que l’operació va anar bé. Però no era la convinguda malgrat que a la llarga, probablement, la pacient també hauria necessitat en segona instància la intervenció que se li va fer de manera inicial. 

Seria aquest cas, que encara no està clar com acabarà concloent, el que hauria desgastat moltíssim el professional de la traumatologia. I davant l’esgotament sofert i per evitar mals majors hauria decidit, segons les fonts, optar per la marxa voluntària. Torrero va estar durant molt temps batallant contra el Govern per tal que, tot i no ser andorrà, se’l permetés poder exercir de forma privada al Principat, una circumstància que finalment va aconseguir. Ara, el SAAS haurà d’ampliar, probablement, el concurs que ben aviat publicitarà per buscar nous especialistes per al departament. I entre els integrants del servei finalment haurà de sortir el coordinador, un càrrec que els darrers cinc anys ha ocupat Josep Maria Muñoz, que com s’ha dit també deixa el servei, però en aquest cas, abans de què ho faci José Ignacio Torrero. Un a mitjan novembre, l’altre, segons ha anunciat ell mateix a l’equip, l’1 de gener.

Comentaris (12)

Trending