L’excepcionalitat pel coronavirus tanca la porta als temporers encallats a Andorra de poder collir fruita a Lleida

L’ambaixada d’Espanya al Principat s’ofereix a fer un procés d’acompanyament als treballadors argentins que voldrien fer temporada al Segrià deixant clar que la situació és molt complicada

-
-
Impossible no hi ha res. Però extremadament complicats, més encara en èpoques d’excepcionalitat dictades pel coronavirus, sí que ho són molts escenaris. D’aquí que resulta molt difícil que els temporers argentins atrapats a Andorra puguin anar a fer la temporada de recol·lecció de fruita a les comarques lleidatanes. Alguns treballadors temporals han arribat a assegurar a l’ambaixada d’Espanya al Principat que hi hauria fins a 600 persones en disposició de fer la temporada fruitera. Però la legació diplomàtica els ha tancat pràcticament la porta atenent a la situació i les circumstàncies actuals.

D’entrada, les organitzacions -com Asaja, Unió de Pagesos… i altres- que s’encarreguen de la contractació dels temporers per a la col·lecta de la fruita formalitzen els contractes a principi d’any. Fer-ho a final d’abril és extremadament complicat per molt que moltes de les persones que per aquesta època s’haurien d’haver traslladat al Segrià, a la Terra Ferma, a plegar fruita, no pho podran fer. Són persones del Magreb, subsaharians, ciutadans de l’Europa de l’Est…

L’actual situació marca pel coronavirus, però, fa, com ha remarcat als peticionaris argentins l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros, que “la prioritat” sigui “preservar la salut pública, per la qual cosa s’han establert mesures de restricció de moviments”. Així, recorda Ros en un correu de resposta a la demanda del temporers encallats al Principat, “es busca trobar mà d’obra de proximitat, motiu pel qual els únics beneficiaris d’aquestes mesures extraordinàries són residents a Espanya o persones que es troben en situació regular a Espanya complint un seguit de requisits”.

D’aquesta manera, “les persones que es troben a Andorra i volen treballa de forma temporal al camp espanyol, no podrien acollir-se a l’agilització de tràmits que ofereix” la normativa vigent dins de l’excepcionalitat, sinó que haurien de seguir les vies ordinàries. I què passa? Que això fa que sigui pràcticament impossible que puguin arribar a temps per poder fer tota la paperassa legal. Per què? Resulta que per aconseguir un permís de treball temporal a l’Estat espanyol primer s’ha de poder tancar un contracte. 

I encara que algunes de les organitzacions que gestionen les contractacions eventualment accedissin a fer contractes, com que les lleis relatives a l’estat d’alarma i altres de caràcter excepcional han aturat les tramitacions administratives, això fa que fins que no passi aquesta situació d’excepcionalitat no s’expedeixin nous permisos laborals. És el peix que es mossega la cua, sí. Però està muntat així i per molt que l’ambaixada estigui disposada a fer un procés d’acompanyament als temporers, la porta als camps, a la fruita lleidatana, està tancada.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending