Les professionals que han de fer l’acompanyament a l’avortament asseguren que el nou servei els dóna “una seguretat (legal) brutal”

El cap de Govern, dos ministres i dues secretàries d’Estat escenifiquen la posada en marxa del SIAD tot assegurant que “és un pas endavant significatiu” en l’empoderament de la dona

Autoritats i professionals sanitaris que han assistit a la posada en marxa formal del servei.
Autoritats i professionals sanitaris que han assistit a la posada en marxa formal del servei.
Per a les professionals que han d’atendre dones embarassades o amb neguits per la seva salut sexual i reproductiva, la posada en marxa del Servei Integral d’Atenció a la Dona (SIAD) “ens dóna una seguretat brutal”. S’entén que la seguretat és a nivell legal. És públic i notori que la sanitat pública, des d’aquest dilluns, ofereix un acompanyament a les dones que, entre altres coses, pretenguin interrompre el seu embaràs. Vist que l’avortament està penalitzat al Principat, que aquesta informació no s’hagi de facilitar ‘d’amagat’, facilita la tasca dels professionals de la salut.

Així ho ha reconegut la llevadora Cristina Pérez, una de les referents en la matèria i una de les nou persones que s’encarrega, en primer lloc, d’atendre el SIAD en els onze CAP que hi ha arreu del país. Pérez ha destacat que les dones que vulguin informació de salut sexual i reproductiva tenen ara un referent clar en el SIAD, un personal que “estarà al seu costat sense induir ni res” però personalitzant molt cada cas. També el cap de Govern, Xavier Espot, ha estat clar sobre les repercussions legals nul·les del servei. 

El servei s’ofereix de dilluns a divendres de 7.30 a 20.30 i la clau és el telèfon 191, on es podran fer algunes consultes directament i que servirà per redreçar les visites en qualsevol moment

Els informes jurídics de què disposa l’executiu no deixen “cap dubte” que el SIAD s’incardina dins  l’estructura constitucional vigent, segons que ha explicat a Espot, que ha remarcat que al seu dia es va dir que el marc legal tot i ser rígid en relació amb el dret a la vida permetia algunes interpretacions més laxes, que deixaven marge. “Un marge que explorem” amb un servei la posada en marxa del qual s’ha escenificat amb la presència d’Espot, dos ministres (Joan Martínez Benazet i Víctor Filloy), tres secretaris d’Estat (Helena Mas, Teresa Milà i Marc Pons) i la cúpula del SAAS al CAP de la Massana, que és des d’on s’atenen les trucades en els torns de tarda.   

Espot ha destacat el “compliment d’una promesa electoral” i el “pas endavant significatiu” que al seu entendre suposa un servei integral i gratuït i sense criteris economicistes. És a dir, ha remarcat el cap de Govern, si en tot un any s’atenen sols dos casos, benvinguts seran. El servei s’ofereix de dilluns a divendres de 7.30 a 20.30 i la clau és el telèfon 191, on es podran fer algunes consultes directament i que servirà per redreçar les visites en qualsevol moment. Sempre hi haurà una llevadora que es desplaçarà als domicilis de les interessades si cal.

Aquesta proximitat i atenció personalitzada és la que ha destacat Cristina Pérez. La llevadora ha remarcat que fins ara “tothom s’ha buscat la vida per on ha pogut” i, en canvi, ara es facilitarà, si escau i la dona està decidida a avortar, establiments, públics i privats, del lloc on sigui, que puguin realitzar una interrupció de l’embaràs amb les màximes garanties. En concret en el cas de Catalunya, malgrat que en principi una resident al Principat hauria d’anar per la sanitat privada, en cas de no poder fer front a la situació les institucions del país veí tampoc no deixen ningú desatès.

Coprincipat

El màxim responsable de l’executiu, clar és, ha hagut d’afrontar diverses preguntes relacionades amb l’encaix d’un servei com el que es posa en marxa i la penalització de l’avortament. Espot ha deixat clar que mentre al país s’informi i no es practiqui cap avortament ni s’indueixi a fer-ho, no hi ha cap problema, perquè el fet que una ciutadana andorrana interrompi el seu embaràs fora de les fronteres del Principat no és punible. El cap de Govern ha arribat a assegurar que està convençut que tant la Mitra com la presidència de la República francesa, en tan què caps d’Estat d’Andorra, se sentiran “confortables” amb el servei.

Espot ha recordat el paper que juguen els Coprínceps quan se li ha insistit de si a la Seu estaran gaire contents i ha afirmat que “el Copríncep no s’immisceix en el desenvolupament” de les activitats públiques o les decisions de caràcter executiu. El màxim responsable governamental ha deixat clar que “no podem sufragar” des de les arques públiques les despeses directes d’una intervenció mèdica que suposi la interrupció voluntària d’un embaràs malgrat que, ha arribat a dir, hi ha algunes interpretacions que diuen que “és discutible”. Ara, Espot ha insistit que si alguna família que ha d’afrontar un avortament acaba immers en una “dificultat o vulnerabilitat social” s’activarà la cartera d’ajuts socials de què disposa el Govern per pal·liar mancances en matèria d’allotjament, manutenció o reforç escolar entre altres.

Comentaris (5)

Trending