Les alarmes perimetrals no van sonar en el moment que va fugir el pres

La no activació de les alertes acústiques és un dels molts errors que s’estarien analitzant i que portaran amb tota probabilitat a destitucions i obertura d’expedients disciplinaris

-
-
Les alarmes perimetrals de què disposa el centre penitenciari de la Comella no es van activar en el moment que el pres que dimarts va fugir de la presó durant unes hores saltava el mur del mòdul de semillibertats. Aquesta és una de les moltes incidències que suposadament s’està investigant en el marc de l’auditoria interna que el ministeri d’Interior i Justícia ha encarregat per mirar d’aclarir la primera fuga haguda en la història penitenciària, almenys contemporània, del Principat.

Les diverses fonts consultades han assegurat que les errades humanes, fins i tot negligències, serien tan clamoroses que el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, ja té pràcticament decidit l’acord de destitucions i l’obertura de diferents expedients disciplinaris per faltes greus o fins i tot molt greus a diversos funcionaris. Haurien fallat elements de seguretat com les alertes acústiques que, probablement, no estaven connectades i no se’n sap el motiu. Tampoc el centre de control (CECO) operatiu, la sala on hi ha les càmeres que permeten visualitzar pràcticament tots els racons de la instal·lació, no va advertir el moviment del pres i des de les guarides de vigilància dels patis tampoc no es va veure res.

El reclús va sortir al pati a l’entorn de les 3 de la tarda de dimarts i fins quan passaven 13 minuts de les 5, en anar a tancar l’espai d’esbarjo i reclamar el retorn de l’intern a la cel·la, ningú no es va adonar de la seva absència. En principi, tot el perímetre del recinte està equipat amb una mena de sensors que en detectar la presència de qualsevol element anòmal s’han d’activar i emetre uns senyals acústics que dimarts no van funcionar. El pres havia preparat a consciència la seva fugida, avortada al cap de tres hores d’activar el protocol, entre altres coses perquè l’home no disposava de cap suport extern i era tal la seva desorientació i estat d’angoixa que no va saber ni amagar-se degudament ni anar més enllà d’un parell de quilòmetres del centre penitenciari.

L’intern, considerat conflictiu, havia estat aïllat en diverses ocasions pel seu mal comportament. Ja se l’havia dut altres cops al mòdul on dimarts estava tot sol. De fet, les fonts consultades han assegurat que l’home, espanyol de 41 anys empresonat preventivament per furts amb força, va provocar els darrers incidents que havia protagonitzat -per exemple, autolesionar-se- justament per ser apartat de la resta de reclusos i així poder dur a terme el seu pla, que li va funcionar però només a mitges. Finalment el pres va ser enxampat a l’altura del pont de Prat Salit, a Santa Coloma, i tot plegat li va servir per allargar el pati unes hores i fer-lo més enllà dels murs de la Comella fumant desesperadament.

Comentaris (9)

Trending