Les adjudicacions directes a una empresa que sumin més de 7.500 euros en un any hauran de publicitar-se

L’esmena per fer més transparents les contractacions, presentada per UL i els independents de la Massana, és una de les que s’ha aprovat en el marc de la tramitació ja finida del pressupost 2019

-
-
La ciutadania podrà saber quines empreses reben adjudicacions directes de l’administració central o de les parapúbliques en què participa sempre i quan al cap de l’any el muntant de negoci que rebi superi, sumats tots els contractes, els 7.500 euros. Aquesta és una de les esmenes, en aquest cas presentada per Unió Laurediana i els independents de la Massana, que s’han aprovat en el marc de la tramitació del projecte de pressupost per aquest 2019.

La comissió legislativa de Finances ha tancat aquest dimarts la feina encarregada en relació amb la previsió pressupostària. Ho ha fet per la via ràpida, segons que han reconegut molts dels consellers que han participat del treball parlamentari. I és que DA tenia pressa en aprovar l’eina que dota de finançament ordinari el Govern i així, una vegada sigui aprovat definitivament per la cambra, procedir a la dissolució de la mateixa i encetar formalment el període electoral.

Un dels principals promotors de la citada esmena, el conseller massanenc Carles Naudi, ha mostrat la seva satisfacció perquè la proposta hagi tirat endavant. De fet, ha estat aquest parlamentari qui, a través d’un comunicat, ha explicat a bastament, el resultat d’una part de la feina feta per la comissió. Sobretot, és clar, en relació amb les esmenes presentades per ell i els seus altres quatre companys. Naudi explica que “està bé que es puguin fer adjudicacions per sota d’aquest import (els 7.500 euros) per determinats motius, però quan entitats públiques i Govern acumulen diverses adjudicacions amb un mateix empresari, que superen aquest import al llarg de l’any”.

Així, recalca Naudi, “per principi de transparència i publicitat s’ha de fer pública l’adjudicació. És a dir, si es volen fer deu adjudicacions directes de 5.000 euros amb un mateix adjudicatari, això s’haurà de fer públic. L’esmena aprovada també vol incloure dins d’aquest paquet les adjudicacions que fan Andorra Telecom i Andorra Turisme”. Els membres d’UL-IM creuen que d’aquesta manera es du a terme un major control i fiscalització públics.

Els parlamentaris integrats al grup mixt també han aconseguit incrementar en 20.000 euros una partida de formació de professors o aconseguir un ajut de 25.000 euros per a Sky Race Comapedrosa

De les esmenes presentades pels consellers integrats en el grup mixt també han tirat endavant la que proposava augmentar la partida per polítiques d’igualtat i la que pretenia incrementar la partida del pla oncològic nacional. També s’ha dotat amb 20.000 euros més una partida per a formació del professorat de l’Escola andorrana. La feina dels parlamentaris massanencs s’ha vist recompensada amb l’adjudicació d’una subvenció inicialment no prevista de 25.000 euros per a l’Sky Race Comapedrosa.

En un comunicat, Naudi també repassa aquelles propostes que defensaven els consellers independents lauredians i massanencs que no han tirat endavant, com per exemple eliminar la ‘penalització’ a aquells que presentin els comptes empresarials presencialment  o pressupostar uns treballs de millora a Casa Parramon, a la Massana. Tampoc hi haurà diners per ampliar la vorera a la zona del cementiri de Sant Julià o per a fer més contractacions de les que es preveien d’origen als cossos de bombers i policia.

El que sí que s’ha acceptat, de fet l’any passat també va passar el mateix, és “la nostra proposta de fer un estudi per analitzar la viabilitat econòmica d’un circuit d’entrenament de motociclisme ha rebut el suport de la majoria demòcrata i d’SDP amb l’abstenció del PS”. Per a Naudi, “un projecte de tant interès i amb el revulsiu econòmic que pot arribar significar, és de gran interès, però temem i pensem que pot tornar a quedar al calaix, com va passar l’any passat, en que DA hi va donar suport però no s’ha realitzat encara l’estudi que hauria de permetre la consolidació d’un clúster de molta projecció que generaria molts llocs de treball”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending