L’‘error mortal’ del desfibril·lador de Soldeu

El mal funcionament de l’aparell instal·lat a la parada d’autobús del poble canillenc va ‘afavorir’ la mort d’un turista que va acudir a la farmàcia queixant-se d’una tensió ultra accelerada

-
-
Mai no se sabrà què hauria passat si el desfibril·lador hagués funcionat correctament. Però el que està clar és que el deficient funcionament de l’aparell instal·lat a la parada de bus de Soldeu no va ajudar gens ni mica a fer allò pel que hauria de servir: contribuir a salvar vides. Els fets van succeir fa dues setmanes a la vila canillenca. Un turista habitual del poble va acabar morint davant la impotència dels tècnics sanitaris que van veure com el giny no rutllava.

Testimonis coneixedors dels fets han explicat que l’home, un turista estranger que des de feia temporades venia al Principat una setmana l’any a gaudir d’Andorra des de Soldeu i les seves instal·lacions hoteleres i d’oci de neu es va trobar malament. Va acudir a la farmàcia del poble queixant-se de la tensió. Certament, han explicat les fonts, tenia la tensió arterial disparadíssima i el quadre va anar a pitjor de manera ben accelerada.

Davant la situació, i amb una ambulància activada, es va voler recórrer al desfibril·lador que, com en altres parades de bus de la parròquia de Canillo, hi ha instal·lada a la de Soldeu. L’aparell ha de servir per intentar pal·liar una previsible insuficiència cardíaca. En qualsevol cas, el desfibril·lador, que en principi es tracta d’un giny de fàcil maneig i que ell mateix va guiant l’usuari perquè l’accioni, no hauria funcionat.

El comú canillenc ja s'hauria interessat per la deficiència que presentava l'aparell i n'hauria revisat la resta d'instal·lats a la parròquia

No és que no el sabessin fer funcionar les persones de la farmàcia que van atendre inicialment el turista que se sentia indisposat, és que tampoc no van aconseguir activar-lo els tècnics sanitaris que van arribar a Soldeu amb l’ambulància. Malgrat que amb posterioritat s’hauria pogut usar un altre aparell, els minuts que es van deixar passar haurien pogut ser decisius. De fet, segons les fonts, en l’informe de la defunció de l’home tant els tècnics sanitaris com els metges que posteriorment, ja a l’hospital, haurien certificar la mort del turista haurien fet constar el mal funcionament del desfibril·lador.

Segons les fonts consultades, l’home va morir pràcticament a la mateixa via pública de Soldeu. Els intents per reanimar-lo fan ser infructuosos i el seu trasllat a l’hospital malauradament de ben poc va servir. Les mateixes fonts han indicat que arran d’aquest fet el comú de Canillo s’hauria interessat pel cas i per la no-resposta de l’aparell. Aparentment, s’haurien revisat tots els desfibril·ladors de la parròquia per assegurar-ne el bon funcionament o procedir a la reparació o substitució en cas contrari. 

Comentaris (6)

Trending