L’empresa que va catapultar a l’èxit l’aigua de la Font d’Arinsal desapareix definitivament

Malgrat que des del 1990 Sadamsa, creada el 1972, va deixar formalment la gestió del negoci d’embotellament, es mantenia donada d’altra al registre de societats, fins aquest mes de gener

-
-
Si ja era història, ara encara ho és més. Sadamsa, que era l’acrònim de Societat Andorrana d’Aigües Minerals, va ser l’empresa que va catapultar a l’èxit la marca d’aigua Font d’Arinsal. Tant que durant la dècada del 1980 era la segona aigua més famosa a tot Catalunya, sols per darrera de Font Vella. Certament, com a empresa estrictament, Sadamsa va deixar de gestionar l’embotellament d’aigua el 1990. Però la marca s’ha mantingut anotat com a negoci al registre de societats fins ara.

El 22 de gener es va cancel·lar de manera definitiva el negoci que el juny del 1972 havien creat Robert Font, Josep Torrallardona i Antoni Oliva. Antoni Ubach i la Causa Pia es van sumar als tres fundadors inicials tres mesos després de la seva autorització. Sadamsa va néixer per explotar la font d’Arinsal i va necessitar un acord amb la Causa Pia Jaume Giberga (Església, comú de la Massana i Casa Giraut d’Escàs) per poder construir la planta embotelladora en el terreny veí de la font (Prat de la Font, on encara ara tenia el domicili la societat que s’acaba d’extingir) i amb el quart d’Arinsal per a l’aprofitament de l’aigua de la font.

Robert Font, Josep Torrallardona i Antoni Oliva van ser els socis fundadors; tres mesos després s'hi van afegir Antoni Ubach i Causa Pia

L’empresa es va posar en marxa durant el 1973 després d’aconseguir les homologacions corresponents a partir de la legislació dels països veïns -a Andorra no hi havia cap normativa sobre l’embotellament d’aigua- i de comprar les màquines necessàries per fabricar les ampolles. Després, calien els clients i resoldre la distribució. El primer gran client francès que va tenir Sadamsa va ser el Carrefour de Muret. Per aconseguir aquest client va ser fonamental la intermediació de Jean-Louis Horbette, director de Sud Radio en aquell moment.

El soci fundador Antoni Oliva, en l’organització del mercat espanyol, va trobar, entre d’altres, dos distribuïdors principals: Antoni Pena, a l’Hospitalet de Llobregat, i Agustí Torelló, a Pallejà. Tots dos van tenir un paper fonamental en la introducció molt potent de Font d’Arinsal en el mercat espanyol de la distribució d’aigua. Pena i Torelló acabarien entrant en l’accionariat de la societat durant la dècada de 1980, que va començar molt bé (es va passar d’uns fons propis inicials de 9 milions de pessetes a un altre de 900 milions de pessetes) i va acabar com el rosari de l’aurora.

La sortida dels principals socis fundadors reduiria l’esperit i l’essència, la filosofia al cap i a la fi, de la societat. Això i els primers episodis de contaminació van ser claus en el declivi de tot plegat. De fet, Sadamsa com a tal deixaria la gestió de l’embotellament d’aigua el 1990. Diversos projectes i persones intentarien agafar-los el relleu. Però amb la sort o la desgràcia sobradament conegudes. Ara es cancel·la definitivament el negoci gairebé tres dècades després.

Comentaris

Trending