La instrucció dels expedients oberts a la presó pot derivar en l'assenyalament d'altres responsables

L’anàlisi independent no es farà fins al mes de febrer i més enllà de per aclarir la fuga del pres hauria de servir per millorar l’equipament penitenciari en el seu conjunt

-
-
Els expedients oberts fins ara al centre penitenciari responen només a les anomalies detectades arran de l’auditoria interna, la que va promoure la pròpia direcció de la presó. L’auditoria externa, que no es realitzarà fins al mes de febrer, i sobretot la instrucció dels expedients actualment oberts haurien d’aportar “nous detalls per engreixar” algun altre possible expedient. Així ho ha deixat entreveure el ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, quan se li ha demanat per la investigació endegada arran de la fuga d’un pres el 29 d’octubre. 

El ministre ha evitat donar cap detall sobre què ha motivat l’obertura d’un expedient al vigilant encarregat dels patis -a qui se li retreu una falta molt greu i una altra de greu- i dos expedients més als dos agents que estaven en el moment de la fugida al comandament del centre de control (CECO) de les càmeres. En tots dos casos se’ls acusa d’una falta greu. Per ara no hi ha cap suspensió temporal.

El portaveu governamental ha assegurat que “en la fase en què ens trobem” i amb els elements que es tenen, s’estan fent responsables de la situació els tres agents per ara expedientats. Durant la instrucció dels casos poden aparèixer també nous detalls. La investigació no està tancada perquè cal saber què diu l’estudi encarregat a uns experts independents. Aquesta pericial no s’elaborarà fins al mes de febrer. Jover ha assegurat que tots els fets estan àmpliament documentats i que els experts que hagin d’elaborar l’informe tindran tots els detalls al seu abast per poder fer la feina encomanada.

L’auditoria externa no només ha de servir per aclarir responsabilitats en la fuga concreta del pres llavors ingressat en un mòdul especial degut al seu indegut comportament, un mòdul que, curiosament, en estar habitualment destinat a penats que només acudeixen a dormir al centre penitenciari gaudeix d’una menor seguretat, sinó també per millorar “processos associats del centre penitenciari per tal que no tornem a trobar-nos en situacions” com la protagonitzada pel reclús ingressat a la Comella per furts amb força.

El ministre ni tan sols no ha volgut confirmar un fet evident, i és que les alarmes del centre, les perimetrals, no van funcionar perquè no estaven ni degudament instal·lades ni degudament programades. A cap dels tres expedientats, però, se’ls pot fer responsables d’aquella situació, amb la qual cosa, sinó ha estat l’auditoria interna, haurà de ser l’auditoria externa la quina aclareixi què va passar.

 

Comentaris

Trending