L’assessor del Govern en la crisi del coronavirus aconsella fer tests massius a la població

Oriol Mitjà considera important que, un cop acabi el confinament, les empreses facin aquestes proves per detectar quins treballadors tenen anticossos de la Covid-19 i, per tant, són immunes

Oriol Mitjà ha atès les preguntes de Telecinco.
Oriol Mitjà ha atès les preguntes de Telecinco.

L’epidemiòleg Oriol Mitjà, assessor del Govern en la crisi del coronavirus, considera necessari que, un cop acabi el confinament de la ciutadania seria important que es fessin tests als treballadors per saber si han passat o no la malaltia i, sobretot, si estan immunitzats. Així ho ha explicat en diferents entrevistes concedides a mitjans espanyols, on també ha explicat les claus de l’assaig clínic que coordina amb l’equip del doctor Bonaventura Clotet, basat en hidroxicloroquina, fàrmac que també s’està fent servir a Andorra.

Aquest dimarts, Mitjà ha estat entrevistat a Telecinco i ha posat en relleu que, al seu entendre, una mesura necessària per “sortir de forma coordinada” de la situació actual seria “fer un gran nombre de testos ràpids que permetrien saber si una persona ha passat o no la infecció”. I és que, avisa, encara que es pugui tornar a fer “vida normal”, cal tenir present que el virus “continuarà present” i, per tant, “poden produir-se rebrots”.

Per tant, entén que un cop passi el confinament, seria positiu que les mateixes empreses s’encarreguessin de fer aquestes proves. La mesura, òbviament, l’ha comentat pensant en Espanya però queda clar que també serà la recomanació que faci a les autoritats andorranes. De fet, en una forma similar ja es va expressar fa uns dies els ministre de Salut, quan va parlar de la necessitat de saber qui està immunitzat i qui no.

“Seria bo fer-los a la major part de la població”, ha afirmat. En aquest sentit, ha indicat que aquests testos ràpids, que, en una entrevista concedida a Catalunya Ràdio, va apuntar que costarien uns “quatre euros cadascú” i, per tant, “són barats”, el que fan és “determinar els anticossos”. Si es dona positiu, “et poden donar un certificat per treballar perquè ja ets immune”. A qui doni negatiu, apunta, “se’ls pot fer un seguiment regular mitjançant altres proves com ara el PCR amb el frotis a la faringe o al nas”.

 Mitjà també ha explicat detalls de l’assaig clínic que s’està realitzant amb l’equip del doctor Bonaventura Clotet. “Es tracta de fer una profilaxi post exposició, tècnica emprada en altres malalties”, ha apuntat. En concret, “identifiquem un cas, fem el llistat de contactes i l’administrem una pastilla per evitar que desenvolupin la infecció o els símptomes”. Els primers resultats es podran començar a tenir el 9 d’abril.

Etiquetes

Comentaris (14)

Trending