L’antiga professora universitària ‘abandonada’ a Canillo espera una ‘repatriació’ cap a Espanya

La dona, de 83 anys i que estava immersa en una rocambolesca història, continua ingressada a l’hospital en espera que es resolgui la seva situació, atès que és depenent i no té cap dret a Andorra

A l'hospital hi ha ingressades quatre persones.
A l'hospital hi ha ingressades quatre persones.
La professora universitària jubilada que aquest dissabte farà dues setmanes que va aparèixer a l’apartament on vivia, a l’Aldosa de Canillo, en un deplorable estat roman ingressada a l’hospital en espera que es pugui resoldre la seva situació. De 83 anys i resident il·legal al Principat, la dona és dependent i no té cap mena de dret social adquirit a Andorra. Ara per ara no se sap quina sortida donar-li.

Bombers de la caserna de Canillo van recollir la dona a primera hora del matí del 26 de gener. Un home de 66 anys, resident al Principat gràcies a una feina ‘acordada’ amb una immobiliària d’un conegut seu, va donar l’avís. Teòricament, el mateix home es ‘venia’ com a cuidador, com a apoderat, i tot de suposats lligams amb la professora, experta en publicitat i màrqueting i que almenys durant molts anys va exercir la docència a la facultat de Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Els agents del cos de salvament van recollir la dona en un estat de deixadesa, de manca de curs i d’abandonament producte de dies. L’home hauria explicat que feia quatre dies que no passava a veure-la. L’havia anat a cercar just a les cinc del matí d’un dissabte, segons que va explicar, per evitar que els conserges de l’edifici, a qui acusava d’haver-lo agredit anteriorment, el veiessin i prenguessin represàlies en contra seva. Els bombers, segons fonts consultades, van poder apreciar com no només la senyora presentava un estat lamentable, la deixadesa s’estenia a tot l’apartament.

Va ser traslladada a l’hospital i allí roman ingressada. En principi, les lesions que presentava mèdicament ja s’haurien resolt. Però els responsables sanitaris no saben què fer-ne. Ben entès. Com van informar fonts jurídiques consultades per l’Altaveu, la dona patiria diversos trastorns que legalment hauria portat a la seva incapacitació. També a l’hospital s’ha comprovat que pateix trastorns cognitius i, per tant, és totalment dependent. Però mai no ha estat en situació regular al país.

Recentment, la Batllia va dictar una sentència, després d’un plet de més d’un any i mig, en què la condemna a pagar més de 35.000 euros de lloguers impagats més els meritats d’ençà del juny del 2017 cap aquí. A raó de 530 euros mensuals. A banda, més de 6.000 euros de consum elèctric. A més a més, la condemna porta explícita el fet que la dona -que assegura que l’habitatge és seu igual que ho manté el seu ‘curiós’ cuidador- hagi d’abandonar l’apartament. El contracte de lloguer estaria signat des del 2011.

Teòricament, els serveis socials del Principat haurien contactat amb els seus homòlegs espanyols per saber com es podria resoldre la situació. En principi, la dona és vídua, pertanyent a una família que, almenys per la banda política, estava al seu dia acomodada. Del motiu pel qual hauria acabat aterrant al Principat i de la seva vida totalment anònima i il·legal al país no se’n sap res més. Això sí, el rerefons de tot plegat apunta a una herència.

Comentaris

Trending