L’ANC andorrana tornarà a sortir al carrer si s’inhabilita ja a Quim Torra

L’entitat preveu una concentració a la plaça de les antigues dependències d’Andorra Telecom si la Junta Electoral Central decideix divendres suspendre ja el president de la Generalitat

-
-

La branca andorrana de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) sortirà novament al carrer si es produeix la inhabilitació de l’actual president de la Generalitat, Quim Torra. L’entitat preveu cridar a una concentració a la plaça on s’havia de construir The Cloud en cas que, el divendres, la Junta Electoral Central (JEC) espanyola accepti els recursos presentats per Partit Popular i Ciutadans, que volen que el mandatari no continuï al càrrec malgrat que la sentència del Tribuna Superior de Justícia de Catalunya amb què se’l condemna per desobediència no és encara ferma, ja que està pendent del recurs davant el Suprem.

L’ANC d’Andorra ja es prepara per a la decisió que pugui prendre l’òrgan en la seva reunió de divendres. Entre altres qüestions, haurà de decidir el futur immediat de Torra com a president de la Generalitat. El president català va ser condemnat ara fa unes setmanes a una pena d’un any i mig d’inhabilitació pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que el va considerar culpable d’un delicte de desobediència per haver-se negat a retirar la pancarta amb la qual s’exigeix al llibertat dels presos polítics i dels exiliats que penja del balcó de la Generalitat. La petició li havia fet, justament, la JEC davant les reclamacions presentades per PP i Ciutadans, que consideraven que es vulnerava la neutralitat de la institució durant els dies previs a unes eleccions.

Torra es va convertir en el primer president català jutjat durant l’exercici del càrrec. Ara fa unes setmanes, el TSJC el va inhabilitar durant un any i mig, però la resolució encara no és ferma, ja que s’ha recorregut davant el Suprem. Fins que aquest segon tribunal no es pronunciï, en teoria, la sentència no s’hauria d’aplicar i Torra podrà continuar a la Generalitat.

No ho veuen, així, però, PP i Ciutadans, que, primer davant la Junta Electoral Provincial i, ara, davant la JEC, han presentat un recurs mitjançant el qual volen que la inhabilitació sigui efectiva des de ja. En concret, exigeixin que la JEC li retiri la condició de diputat del Parlament. Com que, segons l’Estatut de Catalunya, només un membre de la cambra pot ocupar el càrrec, això suposaria que Torra deixés de ser president. Populars i ‘taronges’ es basen en una modificació de la llei electoral feta l’any 2011 pensant específicament per a casos de persones properes a l’entorn de la banda terrorista ETA.

La JEC es reunirà divendres amb aquesta patata calenta a la taula. Si accepta el recurs i, per tant, inhabilitat a Torra, la branca andorrana de l’ANC vol impulsar de seguida una concentració de rebuig a aquesta mesura. La crida, a l’espera de la decisió, està feta. La cita seria a les vuit del vespre, a la plaça on hi havia l’antic edifici d’Andorra Telecom. És el mateix lloc on l’entitat ja va convocar la gent ara fa unes setmanes, el dia que es va conèixer la dura sentència condemnatòria contra els líders polítics i socials del procés independentista a Catalunya.

Comentaris (5)

Trending