Laika està disposada a acudir a instàncies internacionals per assegurar una millor protecció legal dels animals

Més de cent persones mostren pel passeig del riu d’Andorra la Vella i davant la Batllia la seva indignació per l’aplicació de la llei en els darrers casos en què han mort gossos per abandonament

-
-
Més de cent persones han recorregut durant una mica més de mitja hora un tram del passeig del riu d’Andorra la Vella, a l’altura del Parc Central, i l’avinguda Tarragona fins davant la porta de la seu de la Justícia per mostrar la seva indignació per l’aplicació de la llei en els darrers casos en què han mort gossos abandonats dins d’habitatges pels seus propietaris. El col·lectiu animalista Laika, promotor de la manifestació, ha anunciat que està disposat a acudir a instàncies internacionals per garantir la protecció dels animals al Principat.

Crides com ‘No més patiment pels animals, apliquem les lleis’ o ‘No hi ha animals perillosos; hi ha amos irresponsables’ s’han deixat sentir durant tot el recorregut, que també han fet una vintena llarga de gossos de diverses races i mides. L’assistència ha superat les expectatives dels propis promotors de la iniciativa, amb Josep Mas al capdavant, que s’ha mostrat especialment emocionat quan ha parlat de com de minsa havia estat la condemna per al propietari dels dos gossos que van morir en un habitatge de lloguer d’Escaldes. De fet, aquest cas ha estat l’origen de la mobilització.

La concentració davant la Batllia -seguida de prop per dos agents de policia i, a l’inici del recorregut, amb presència també d’agents de circulació i d’integrants del cos de banders- ha estat el punt final de la marxa, i on Mas ha deixat caure que més enllà d’acudir a instàncies judicials europees, si escau, tampoc no es descarta demanar el suport d’organitzacions internacionals com Greenpeace o la promoguda per l’actriu francesa Brigitte Bardot.

Mas ha lamentat que el departament d’Agricultura, del qual depèn bona part de l’estructura pública que ha de protegir els animals, no disposa dels mitjans, ni humans ni econòmics, per poder fer la seva feina amb més garanties. I ha demanat als responsables de la Federació de Caça i Pesca que es posicioni en relació a la cura dels animals. “Hi ha molts caçadors que tenen els gossos en una situació penosa”, ha denunciat tot deixant clar que, d’altres, els cuiden d’allò més.

També ha estat molt activa la també membre del col·lectiu animalista i advocada Meritxell Valls, que ha instat als assistents a denunciar els suposats casos de maltractament o abandonament ja que “tots units farem força”. Valls ha lamentat que “no pot ser que les denúncies (l’administració) les deixi per resoldre” i, en general, juntament amb d’altres dels participants a la mobilització ha lamentat la poca atenció que es rep del Govern. Ha demanat als presents que aportin fotografies a Laika o Bomosa de l’estat en què viuen alguns animals perquè això pot ajudar a reforçar les denúncies i a crear conscienciació.

L’advocada també ha reclamat que les normatives administratives i penals recullin més garanties en relació amb els animals de renda, que són els que en molts casos, acaben en escorxadors per a l’alimentació humana. “Quan ens mengem la seva carn, també ens mengem el seu estrès”, ha recordat Valls que també ha denunciat l’estat en què es troba la gossera pública i ha reclamat que es controlin i es revisin més i millor tots els nuclis zoològics del país, en una al·lusió implícita, per exemple, al parc d’animals de Naturlandia.

Consignes com “vergonya” en relació a la sentència ferma ja relacionada amb el cas d’Escaldes o “si ells no tenen pebrots nosaltres sí que els tenim”, en relació amb el mateix fet, han acompanyat tota la marxa fins al seu final, en una demostració de sensibilització vers els animals, tots en general i vers els gossos en particular, i per donar veu a, s’ha recordat, uns éssers vius com qualsevol altre.

Comentaris (1)

Trending