L’ACU estudia portar al Constitucional l’obligació d’haver de tenir un compte per poder cobrar el sou

L’associació ha rebut nombroses consultes d’assalariats que es troben amb moltes dificultats per poder percebre la remuneració i fins i tot es troben amb amenaces d’acomiadament 

Comentaris

-
-
L’Associació de Consumidors i Usuaris (ACU) d’Andorra està estudiant detingudament l’obligació que imposa la nova Llei de relacions laborals en relació al fet que els treballadors cobrin el salari via transferència bancària. L’ACU no descarta portar aquesta imposició, que s’entén que pot vulnerar drets i principis fonamentals, al Tribunal Constitucional (TC). La norma vigent des del mes de febrer està portant molta cua.

L’ACU ha denunciat haver rebut nombroses consultes tant de treballadors com de petites empreses sobre la repercussió que tindria el fet de saltar-se l’obligació legal. L’associació ha denunciat que fins i tot en algun cas, l’assalariat els ha exposat que el patró l’hauria amenaçat d’acomiadar-lo si no aconseguia tenir un compte bancari tal i com de l’obligació de satisfer el sou per transferència es desprèn.

El col·lectiu que defensa el drets dels consumidors i dels usuaris de serveis “constata amb sorpresa que aquest degoteig de consultes es contradiu amb la posició oficialista tant de l’Associació de Bancs d’Andorra (Andorran Banking) com de l’administració, que continuen dient que l’obligació de tenir un compte bancari no està suposant cap problema a la gent que treballa a Andorra”. L’Altaveu ja ha evidenciat en diverses ocasions que el problema és real i de notable calat. I que fins i tot el Raonador del Ciutadà n’ha pres bona nota tot i admetre que és un afer de difícil solució atès que la Llei de relacions laborals no deixa cap marge a la interpretació: el salari s’ha de satisfer via transferència bancària sí o sí. 

Molts dels assalariats que han acudit a l’organització són temporers o treballadors amb una nòmina baixa i moltes dificultats per afrontar les despeses que tenen

De fet, algunes empreses haurien dipositat a la Batllia les remuneracions corresponents per no haver-se de saltar la llei i, alhora, que els treballadors puguin cobrar. És clar, però, que ho faran més tard del que correspondria. I el fet de percebre el salari amb retard pot obrir la porta a un altre tipus d’incompliments, això és que alguns assalariats no puguin respondre, per exemple, a la seva obligació de satisfer una pensió d’aliments avalada per una decisió judicial. Aquest incompliment pot derivar en responsabilitats fins i tot de caràcter penal.

Les preocupacions que els assalariats -normalment temporers o persones amb un feble poder adquisitiu, segons l’ACU- estan transmetent a l’organització són de diversa naturalesa. Així,  principalment es queixen del cost que els suposa l’obertura d’un compte bancari, que afegit al fet de cobrar una nòmina baixa (que és una circumstància que es dóna en no pocs dels casos que acudeixen a l’ACU), els dificulta poder fer front, com s’ha dit, a les despeses corrents o altres obligacions monetàries.

L’Associació Andorrana de Consumidors i Usuaris assegura que “està especialment preocupada”, també, pel fet que els bancs, més enllà de cobrar unes comissions, poden decidir obrir el compte o no obrir-lo per múltiples raons que com a negoci privat pot imposar sense donar gaire més explicacions. L’ACU considera que “no es pot posar en funcionament una llei que obligui a la població ha establir una relació contractual, com és l’obertura d’un compte bancari, que generalment té un cost, amb una entitat financera que es una empresa de caràcter privat, i que per tant està facultada per acceptar o no al client”. I és aquí, davant d’aquesta dicotomia, que estudia si pot portar la llei al Constitucional.

Comentaris (4)

Trending