La vicedegana dels advocats és la candidata més ben situada per accedir al Comitè de Prevenció de la Tortura

Vanessa Durich té tots els números per rellevar Joan Cabeza, que després de dos mandats de quatre anys en l’organisme del Consell d’Europa arriba al terme del càrrec el desembre

Joan Cabeza (esquerra) acaba mandat i podria ser substituït per Vanessa Durich.
Joan Cabeza (esquerra) acaba mandat i podria ser substituït per Vanessa Durich.
La vicedegana del Col·legi d’Advocats, Vanessa Durich, es perfila com a recanvi del psiquiatre Joan Cabeza per representar Andorra al Comitè de Prevenció de la Tortura del Consell d’Europa. Després de dos mandats de quatre anys, l’actual integrant del Consell Superior de la Justícia (CSJ) arribarà el 19 de desembre al terme del seu vincle amb l’organisme europeu. Durich tindria l’aval del Govern.

El Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura i de les Penes o Tractes Inhumans o Degradants, que aquest és el nom oficial de l’organisme, organitza visites als llocs de detenció per tal d'avaluar el tracte donat a les persones privades de llibertat. Entre aquests llocs hi ha presons, centres de detenció específics per a menors d'edat, comissaries de policia, centres de detenció per a immigrants detinguts, hospitals psiquiàtrics, centres d'assistència social… les delegacions del CPT les formen diversos integrants representants de diferents països que avaluen les dependències d’altres estats.

Segons diverses fonts, el treball que fa el comitè esdevé molt interessant. Cabeza ha ocupat el càrrec els dos mandats màxims que l’organisme permet. El psiquiatre havia succeït qui va ser degà dels advocats. Jean-Michel Rascagneres també va estar els dos mandats corresponents al Comitè de Prevenció de la Tortura. Davant de la finalització del mandat de Cabeza, el Govern, segons les fonts, hauria proposat una terna al Consell d’Europa, de la mateixa manera que es fa, per exemple, quan cal triar magistrat representant del país per al Tribunal Europeu dels Drets Humans.

Les fonts consultades no han pogut concretar qui serien els altres candidats a banda de Durich, però sí que han garantit que la lletrada seria la millor posicionada per ocupar l’esmentat càrrec, que no hauria de ser incompatible amb la seva responsabilitat dins del Col·legi d’Advocats, ni en el cas que a principi de l’any que ve vulgui succeir Sophie Bellocq com a degana del col·lectiu professional.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending