La UEFA diu prou i Govern haurà d'invertir mig milió d'euros per millorar la il·luminació de l'Estadi Nacional

Comentaris

La UEFA diu prou i Govern haurà d\'invertir mig milió d\'euros per millorar la il·luminació de l\'Estadi Nacional
La UEFA diu prou i Govern haurà d\'invertir mig milió d\'euros per millorar la il·luminació de l\'Estadi Nacional

Com aquell qui diu, abans que s’inaugurés la UEFA ja va advertir Andorra que hi havia diversos elements de l’Estadi Nacional que no els satisfeien. La gespa, la il·luminació… L’equipament esportiu estatal bastit sobre l’històric camp de Consell General es va inaugurar tot just fa un parell d’anys (el 26 de novembre del 2014) i el Govern malgrat haver-se anat fent l’orni fins ara, finalment haurà de rascar-se la butxaca -la seva i la de tots els ciutadans per tant- i invertir ben bé mig milió d’euros per reforçar la instal·lació lumínica de l’estadi. De no fer-se la millora, la selecció nacional de futbol podia veure compromesa la seva participació internacional oficial.

Fa molt temps que la UEFA està burxant Andorra a través de la Federació Andorrana de Futbol (FAF). L’entitat periòdicament remet les queixes de l’organisme que lidera el futbol europeu cap a Govern. I l’executiu ja des d’abans de la posada en marxa de la nova instal·lació aplica la política o bé de fets consumats -va optar per una gespa quan la UEFA estava disposada a finançar-ne una altra que considerava més adient- o bé de qui dia passa any empeny. Les darreres envestides de l’organisme rector del futbol d’Europa sembla que ja haurien estat força insalvables, amb amenaces de deixar Andorra fora de les competicions continentals de futbol.

I la culpa de tot plegat és la il·luminació de l’Estadi Nacional i les televisions de diversos països europeus. Els drets televisius no són barats. La UEFA se’ls cobra i, de fet, el finançament d’aquestes institucions que acaben revertint sobre les federacions i després sobre els clubs vénen en gran part del cobrament d’aquests drets. Diverses televisions representatives dels Estats de les seleccions europees que han passat per l’Estadi han posat el crit al cel degut a la qualitat de les imatges que reben d’Andorra per la pobra qualitat lumínica.

Més encara, el Govern disposaria d’unes gravacions que els hauria enviat la UEFA via FAF en què es compara la qualitat de les imatges que es produeixen en els partits disputats a l’Estadi Nacional d’Andorra amb les que s’obtenen en d’altres estadis europeus. I no, les comparacions no es fan amb Saint Denis, Wembley o el Camp Nou. No no. Els exemples que es posen procedeixen de països com Albània, Lituània, Illes Fèroe o Macedònia. El contrast entre l’un i els altres és brutal, segons les fonts consultades. Res a veure.

I els exemples tramesos han servit a la UEFA per advertir Andorra que ja n’hi ha prou. Que com ja es va dir des de fa molts mesos, pràcticament des d’abans que es culminés la construcció de l’Estadi, les condicions lumíniques havien de ser unes de determinades, que s’havien de complir uns estàndards i que el pas no s’havia donat. O millor il·luminació o quedar-se sense jugar. 

D’aquí que segons fonts parlamentàries ara, sí o sí, caldrà invertir poc més de mig milió més d’euros per donar compliment a allò que ja se sabia que calia complir però que es va mirar de fer-li un ziga-zaga per esquivar-lo. Però en aquest cas Toni Martí i el seu equip no han estat prou hàbils ni amb el seu joc de cintura ni amb el cop de maluc i hauran de passar per l'adreçador de la UEFA.

Comentaris

Trending