La renda variable de BPA que cotitza a la borsa espanyola podria alliberar-se en una setmana

Fer previsions de quan podran els clients de Vall Banc accedir als títols bloquejats durant anys és complicat: n’hi ha 1.500 de vint països diferents

-
-
Els títols de renda variable que han estat bloquejats a Credit Suisse durant anys arran del ‘cas BPA’ podrien alliberar-se molt parcialment en una setmana. Els gestors de Vall Banc, els clients del qual són els únics que podran tenir accés, més o menys aviat, a les esmentades participacions, expliquen que aquells títols que cotitzen a la borsa espanyola es podrien realitzar en qüestió de dies. El que passa és que hi ha centenars de títols diferents i d’un parell de desenes de països.

Tampoc el ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, ha volgut anar més enllà de la qüestió de dies, sense precisar de quants dies es pot estar parlant. Jover sí que s’ha felicitat que finalment hagi començat el procés de repatriació de la renda variable i ha assegurat que “s’ha fet la distribució”, és a dir, que és té clar quina renda pertany a clients de Vall Banc i quina ha d’assignar-se a la BPA en fase de resolució, on continuen bloquejats alguns clients que no podran disposar ni dels títols ni de l’equivalent monetari una vegada desfetes les posicions.

Fonts properes a Vall Banc han explicat que el missatge que s’està donant als clients és que els títols de renda variable que cotitzen al parquet borsari espanyol podria realitzar-se en qüestió d’una setmana i que la resta caldrà anar-la recuperant “progressivament”. El cas, però, és que hi ha uns 1.500 títols diferents de 20 països -sempre en xifres rodones- distints. Per tant, no sembla ara mateix una operació senzilla encara que ho hauria de ser. El banc està preparant mesures de contingència per intentar que els clients es quedin, “encara que s’és conscient de la dificultat”.

Ara és quan, en funció dels guanys, però sobretot de les pèrdues, es podrien iniciar accions per reclamar els danys i perjudicis, atès que serà quantificable una eventual pèrdua en funció de l’evolució dels cotitzats. Jover ha recordat que “els dipositaris d’aquests actius estan completament legitimats per fer les demandes legals corresponents”. Però també ha advertit que serà complicat reclamar contra algú. I ja ha recordat que ni Andorra, ni el Govern, ni l’AREB no són responsables de cap retard ni de cap bloqueig i, per tant, de cap eventual pèrdua.

Comentaris (6)

Trending