La reclamació d’un implicat en el ‘cas Gao Ping’ posa el judici de l’afer BPA entre l’espasa i la paret 

Un dels acusats en la denominada ‘Operació Emperador’ a Espanya hauria alertat a la Batllia que s’està fent un ús il·legítim d’informació seva quan no te cap causa oberta a Andorra

Comentaris

-
-
El judici del ‘cas BPA’ torna a trontollar. En principi, la represa de la vista oral està prevista per a dilluns al matí a la sala d’actes de Prada Casadet. Però diferents fonts judicials han reconegut que hi torna a haver maregassa de fons i molt neguit. Fonts de la Batllia no descarten que hi hagi un nou ajornament molt abans del previst. Rere de tot plegat hi hauria la reclamació d’un implicat en la denominada ‘Operació Emperador’ a Espanya que hauria alertat que s’està usant informació seva quan ni ha estat mai al Principat ni menys encara se li ha obert cap causa judicial a Andorra.

La petició, de la qual hores d’ara han transcendit ben poques dades, s’hauria formalitzat els darrers dies i s’estaria analitzant. Però fonts judicials han assegurat que comporta un veritable problema fins al punt que hores d’ara no se sap l’abast que pot tenir malgrat que es dóna per fet que dilluns es posarà en marxa el judici. Una altra cosa serà el que pot arribar a durar i si la cita servirà per comunicat un nou ajornament o com pot arribar a evolucionar la situació. 

El que sí que han assegurat les fonts és que la reclamació feta per l’implicat en el ‘cas Gao Ping’ a l’Estat espanyol hauria fet valdre el que ja es coneix com la ‘doctrina Campos’, per la sentència del Tribunal Constitucional que va sentenciar que dades sensibles i personals com ara unes escoltes telefòniques no es poden traslladar de causa de forma directa. Especialment quan, com era el cas d’un excomandament de BPA, la ‘punxada’ telefònica es va dur a terme per ordre i supervisió d’una jurisdicció diferent a la que posteriorment pretén fer servir aquella informació.

Segons les fonts, la situació ara mateix podria ser idèntica. Algunes de les escoltes incloses dins del sumari de la causa general del ‘cas BPA’ podrien haver alertat l’escoltat (i haurà suposat reclamant), que no ho hauria estat per la Justícia andorrana sinó per les autoritats judicials espanyoles. En el cas de l’exexecutiu de BPA, es va ordenar la retirada de totes les escoltes que feien referència a aquesta persona, que ni tan sols estava processat en el cas que es jutja. Les diferents fonts consultades han mostrat molta estupefacció i estranyesa per tot plegat.

Inicialment, el judici s'ha de reprendre dilluns i la primera setmana estava programada perquè es duguessin a terme les denominades qüestions prèvies. Llavors ja estaven previstes tres setmanes d'aturada per poder analitzar i resoldre aquestes peticions prèvies que formalitzaran les defenses dels 24 processats, amb la idea de continuar tot seguit la vista oral. Hores d'ara, segons les fonts, tot torna a estar en l'aire.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending