La Querola es pretén posar al mercat el setembre

Després de moltes dificultats, la singular construcció dissenyada a Ordino per Jean Nouvel supera la fase més complexa d’enginyeria i aquest estiu s’han d’enllestir els cinc apartaments de mostra

-
-
Després de moltes dificultats i un més que notable retard, els promotors del singular projecte de La Querola, a Ordino, esperen iniciar el proper mes de setembre la comercialització de veritat d’uns habitatges d’autor, de disseny únic, amb la firma del premi Pritzker (el Novel de l’arquitectura) Jean Nouvel. Uns immobles que pretenen abraçar la natura i que suposen un desemborsament mínim d’un milió d’euros per als més petits, d’uns 300 metres quadrats.

Hores d’ara, l’estructura ja està finalitzada i s’està treballant en els tancaments. L’obra va ben bé quatre anys tard. I hi anirà més. Fonts de la promotora han assegurat que fins a finals de l’any que ve no hi podran entrar els primers habitants. Els primers treballs es van iniciar el 2012. Però han topat amb un munt de problemes. La crisi del totxo va generar molts dubtes a l’hora de tirar la promoció per molt Nouvel que hi hagi darrere i molt forts que siguin teòricament els promotors. També l’aparició de molleres protegides va posar certes dificultats.

Els primers residents no podran entrar als habitatges fins, a tot estirar, a finals del 2020, és a dir, més de cinc anys després del que es preveia

Una vegada es va haver de passar a la fase del formigonat també van succeir dificultats amb el veïnat i la proximitat del solar on s’alça la característica construcció, a tocar de les escoles. Això va comportar que s’haguessin de fer horaris de feina adaptats per evitar que el pas dels camions, que en un moment concret era molt voluminós, no coincidís en hores de sortides escolars ni tampoc quan més tràfec de veïns hi havia. I, encara, potser el més complicat de tot: l’enginyeria. No hi havia model a seguir. S’ha anat inventant i reinventant, modelant i tornant a modelar, a mida que s’ha anat fent. Sobre la marxa.

En permanència, un ‘representant’ de Nouvel segueix els treballs. No és una obra d’autor perquè sí. L’arquitecte francès té previst acudir al Principat durant la primera quinzena de juliol per veure l’evolució dels treballs. Hores d’ara, asseguren les fonts de la promotora consultada, ja es pot intuir com quedarà la construcció en un 70%. De moment només hi ha un ‘pis mostra’. Com que tots els apartaments són diferents entre ells, se’n pensen construir quatre més de diferenciats per tenir un ampli mostrari en vista als eventuals clients. 

Aquest mostrari hauria d’estar llest el setembre. D’aquí que sigui llavors quan es pretengui iniciar la comercialització. Asseguren les fonts dels promotors consultades que es posaran llavors una quarantena d’habitatges al mercat. La promoció arriba pràcticament al mig centenar. I és que, asseguren els consultats, “el 20% està compromès per contracte”. Vendes de compromís, afirmen. Immobles que es queden els propis promotors o persones del seu entorn, segons els consultats. 

Un 20% de la promoció, de gairebé mig centenar d’immobles, estaria compromesa per contracte a partir de ‘tractes de compromís’

No obstant això, asseguren des de la Consultoria Singular, que assumeixen la comercialització de la promoció, que no passa dia que no tinguin algun trucada interessant-se per La Querola. D’aquí a que es confirmin després les vendes, però, hi va un pas de gegant. Caldrà veure-ho. També caldrà veure si sorgeixen nous problemes o no. Les fonts consultades neguen de totes totes problemes de finançament i garanteixen que mai no s’ha negociat amb els constructors i industrials el fet de saldar la feina a canvi d’un habitatge. O el que s’escaigui.

Segons les fonts consultades, i tot i el retard acumulat, que farà que l’obra, si es compleix l’actual calendari, es tanqui cinc anys després del previst, ara tot va vent en popa. Superada la fase on l’enginyeria era la clau de volta de tot plegat, ara entre seixanta i setanta operaris de manera habitual -sempre segons fonts de la promotora- posen velocitat de creuer al projecte. En moments puntuals podran arribar a ser més. El que de totes totes es vol evitar és que hi hagi més problemes i més retard.

Comentaris (3)

Trending