La policia dóna per tancada l'operació per detenir els lladres de xalets i aixeca els controls després de dos arrestos

Comentaris

La policia dóna per tancada l\'operació per detenir els lladres de xalets i aixeca els controls després de dos arrestos
La policia dóna per tancada l\'operació per detenir els lladres de xalets i aixeca els controls després de dos arrestos

La policia ha donat per tancada, pels volts de les tres d'aquesta tarda, l'operació per desarticular el grup de lladres que hauria comès una desena de robatoris les darreres setmanes a diversos punts del Principat i, essencialment, a la Massana. El cos de l'ordre ha detingut dos sospitosos i ha decidit aixecar els controls que s'estaven fent una vegada els investigadors han conclòs que el tercer suposat individu que se cercava no existia. Que hi havia hagut una confusió, presumptament, amb un ciutadà que pretenia col·laborar en la recerca. Inicialment s'especulava que els detinguts podrien ser de nacionalitat romanesa encara que amb posterioritat s'ha confirmat que, com a mínim un, és albanès. Serien homes relativament joves i de bona presència física.

Els investigadors han recuperat un vehicle que els homes, suposadament, haurien utilitzat. De fet, hauria estat en les immediacions d'aquest automòbil, amb plaques de matrícula espanyoles i que ara s'està analitzant amb més detall una vegada ja traslladat a una zona de control policial. El turisme estava estacionat a tocar la gasolinera de l'hotel Gaspà, a l'entrada d'Ordino i en la confluència de la rotonda que porta cap a l'Aldosa de la Massana, un dels nuclis que més assalts ha patit.

Agents de policia que estaven duent a terme controls i vigilàncies han sospitat del cotxe i que hi hagués dues persones en el seu interior. I han anat a identificar els passatgers. Un ha saltat de seguida de l'automòbil i ha començat a córrer mentre l'altre portava una eina comunament utilitzada en els furts amb força. Aquest no s'ha pogut escapolir i ha estat arrestat allí mateix. La segona detenció s'ha fet esperar una mica més i s'ha dut a terme en una zona muntanyenca propera. L'arrestat fugia camp a través i fins i tot ha fet cas omís als trets a l'aire d'advertiment que els policies han disparat.

La recerca s'ha intensificat aquest matí després que anit es confirmés una nova temptativa de robatori, en aquest cas en un xalet dels Vilars -zona connectada amb la Massana per la muntanya- propietat de la família del ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot. De fet, hauria estat el pare d'aquest i exministre d'Afers Exteriors i Relacions Institucionals durant el mandat socialdemòcrata (2009-2011), Xavier Espot Miró, qui hauria avisat la policia després de sentir un soroll estrany -probablement procedent de la trencadissa d'un vidre- i adonar-se tot seguit que en la part superior del xalet on estaven s'haurien remogut algunes pertinences. Els lladres, presumptament, haurien fugit després d'advertir que l'habitatge estava ocupat en aquell moment. Els delinqüents, que serien probablement els mateixos o, com a mínim, formarien part de la mateixa banda que ha actuat a l'Aldosa, Escàs, Anyós o la Massana, entre altres punts, s'han cuidat prou de mirar d'entrar en immobles d'un cert luxe que en el moment de ser assaltats no estiguessin habitats.

Inicialment, i enmig d'un fort desplegament policial que ha tingut pràcticament encerclada la Massana causant d'aquesta manera notables retencions circulatòries, els investigadors estaven buscant un tercer assaltant. De fet, s'ha arribat a enlairar un helicòpter per contribuir a la recerca. En aquest sentit, la càmera tèrmica de què disposa la policia és un aparell de gran ajuda. Finalment, però, els responsables de l'operatiu han acabat arribant a la conclusió que el tercer individu no existia. I que la seva presència era producte d'una confusió arran de la intervenció i l'aparició també a la muntana i en un moment donat, d'un ciutadà que, presumptament, tenia per objectiu col·laborar en la recerca.

Precedents

La policia ha estat tota la nit fent vigilàncies després de l'alterta donada dijous al vespre, vers les 8, arran de l'intent de robatori al xalet de l'exministre i pare de l'actual titular d'Interior i Justícia. A la Massana, en el marc d'aquesta onada de furts, també s'hauria vist afectada, entre altres, la casa d'un altre exministre, en aquest cas d'Ordenament Territorial. Els assaltants buscaven especialment diners i joies, encara que no han refusat endur-se rellotges -com en el cas del robatori en un àtic d'Anyós habitats per uns residents passius britànics d'un notable poder adquisitiu- o algunes obres d'art, especialment petits quadres, com és el cas d'un comandament intermedi d'una entitat bancària que també va ser víctima de la visita dels lladres, en aquesta ocasió a l'Aldosa massanenca.

A l'exministre d'Ordenament li haurien robat una 'col·lecció' notable de joies que estaven pendents de valoració d'un perit joier per tal de poder formalitzar la corresponent denúncia i la reclamació corresponent a l'asseguradora. Segons fonts properes a la investigació, en un dels darrers casos, en un immoble sol però relativament cèntric d'Escàs, els lladres hi haurien sostret una quantitat notable de diners -les fonts l'han situat a l'entorn de 30.000 euros- que el propietari de l'habitatge, un empresari del sector del transport, guardava en una caixa forta que va ser rebentada. No seria la primera caixa forta que s'esbotza en aquesta onada de robatoris i l'anterior, ocorreguda entre juliol i agost passat.

Els controls en zona urbana es van relaxar a partir de les 11 de la nit d'ahir però avui la recerca s'ha intensificat per la zona de la Massana. La policia ha desplegat un fort dispositiu, amb tots els efectius disponibles aquesta jornada. I més encara quan s'ha detectat la presència dels sospitosos. El primer dels detinguts estaria en possessió d'una 'pota de cabra', una eina tradicionalment usada en furts d'aquestes característiques.  Probablement s'han recuperat altres eines en l'interior del vehicle del qual s'han mirat d'extreure empremtes dactilars i altres elements de prova en el mateix lloc on estava estacionat i, amb posterioritat, s'ha traslladat en dependències de control policial per tenir-lo sota vigilància i protecció si escau.

Els especialistes en delictes contra el patrimoni de la policia treballen a marxes forçades per completar el dossier documental necessari abans de passar els detinguts a disposició judicial. En principi, la legislació marca que aquesta circumstància ha d'ocórrer en les 48 hores posteriors a la detenció. Per tant, els investigadors tenen de temps, en xifres rodones, fins al migdia de diumenge per recollir tots els indicis i proves necessàries que permetin inculpar els arrestats. Un dels elements que els investigadors han de determinar, entre moltes altres coses, és sí aquests dos individus han participat en tots els robatoris denunciats les darreres setmanes, si han actuat en solitari o han tingut altres suports, si tenen a veure amb els assalts de l'estiu. I fins i tot amb una onada anterior amb epicentre a Encamp. 

Fotografies: Altaveu i agència ANA

Comentaris

Trending