La policia comença a usar el radar làser que permet controlar la velocitat dels cotxes a qualsevol lloc

La policia comença a usar el radar làser que permet controlar la velocitat dels cotxes a qualsevol lloc

Agents de la policia ja han començat a emprar el nou radar mòbil de què disposa el cos, un radar conegut amb la denominació popular de pistola làser. L’aparell es pot col·locar en qualsevol indret. Diverses policies de l’entorn ja estan equipades amb aquest giny, que malgrat poder estar a la vista pot passar molt desapercebut. Té similitud a una pistola, d’aquí el seu nom, i malgrat que es pot ‘usar’ com a tal, el més habitual és que els agents no ‘disparin’ directament perquè la fiabilitat de la màquina dependria llavors del pols de l’uniformat i, segons com, legalment es podria impugnar la medició.

El radar làser s’ha comprat els darrers mesos, i estava pressupostat per aquest 2016. El cos de l’ordre s’està equipant amb diversos mitjans per intentar controlar millor la velocitat a les carreteres i així mirar de reduir la sinistralitat. Fa un parell de setmanes el Govern va anunciar un concurs per adquirir dos radars de tram. El pressupost per aquest 2016 preveia una despesa per al radar làser de 22.000 euros. Depèn com s’equipi, el cost pot arribar a ser de 30.000 euros.

Com han començat a fer els agents de la policia, el més habitual sol ser muntar la pistola en un trípode o col·locar-lo en una motocicleta o en un cotxe arrambat al costa de la calçada i que es pot activar a una certa distància. De fet, funcionen com un radar mòbil, l’únic que són molt més discrets i manejables. Tota la unitat pot arribar a pesar un quilo i mig i es pot col·locar en espais on d’entrada semblaria impensable trobar un equip d’aquestes característiques.

Aquest tipus de ginys poden ‘caçar’ les infraccions amb força nitidesa i en els dos sentits de circulació a partir de 1.000 metres, encara que és recomanable i molt més fiable si la distància se situa a l’entorn de 200 metres. El marge d’error en el càlcul de la velocitat se situa a l’entorn de dos quilòmetres, amunt o avall.

Grup de WhatsApp 'antiradars'

¿Vol saber on la policia instal·la algun dels radars mòbils de què disposa? De ben segur, acabarà tenint algun amic o conegut que estigui afegit a algun dels nombrosos grups de WhatsApp que s’han creat al Principat entre els usuaris de la telefonia mòbil i que serveixen als seus integrants per intercanviar informació sobre la ubicació dels radars. La policia té identificat un grup en què hi ha més de tres-centes persones adherides. Quan algun dels seus components detecta la presència dels agents fent algun control de velocitat amb un cinemòmetre avisa la resta. 

És un més dels centenars, milers de grups de WhatsApp que usuaris d’aquesta aplicació comunicativa creen dia rere dia. Fins no fa pas gaire, de radars, al Principat, només n’hi havia de fixes, fossin dels tradicionals o dels anomenats de tram. Per tant, qui més qui menys els tenia ubicats. No hi havia massa necessitat de comunicar res. Però des que la policia s’ha equipat amb radars mòbils, la situació ha canviat. I, segons diverses fonts, encara ha canviat una mica més des que el cos d’ordre disposa d’un radar làser. Un giny que recorda una mena de pistola que es pot instal·lar a qualsevol racó. Per assegurar la fiabilitat de l’aparell només cal col·locar-lo sobre un trípode. I poca cosa més.

L’aparell pot captar la matrícula dels vehicles que superen la velocitat indicada des d’un màxim d'un quilòmetre. Al Principat no fa falta allunyar-se tant. De fet, com més proper al lloc per on passa el vehicle infractor, més sensibilitat té el radar i més fiables són les dades que capta. La policia també disposa d’un altre cinemòmetre que, en aquest cas, instal·la a l’interior d’un vehicle. És quan els usuaris del grup de WhatsApp que detecten aquest cotxe policial camuflat que alerten la resta de companys de grup.

La iniciativa comunicativa no fa pas tant temps que funciona. Però per la dimensió que té el país, que hi hagi un grup que ja aglutina més de 300 persones -la policia té les dades molt exactes recollides; igual que qualsevol té un conegut que és al grup, també qualsevol agent pot treure-hi el nas amb una petita maniobra de despistament- és considera del tot significatiu. Evidentment, formar part del grup de WhatsApp no suposa la comissió de cap infracció. I, com sol ser habitual, el que succeeix és una ‘guerra’ entre conductors i agents. 

Si el resultat al final és una reducció de la velocitat a les carreteres del Principat i, encara més important, una davallada de la sinistralitat viària, els uns i els altres ho donaran per ben empleat. I agrairan al ‘senyor’ WhatsApp l’invent d’una de les aplicacions que més èxit han obtingut arreu del món. I si malgrat tot encara hi ha algú a qui li imposen una multa -i la situació es dóna, els nous equips mòbils de radar ja marxen a ple rendiment-, caldrà que faci un acte reflexiu. Potser també via WhatsApp.