Actuació contra quatre empreses per no respectar les mesures especials imposades per la crisi

El Govern matisa alguns aspectes del tancament obligat pel coronavirus i el titular de Salut lamenta que encara hi ha massa ciutadans “incívics” que no es queden a casa

-
-
La policia i les autoritats en matèria de comerç han hagut d’obrir quatre expedient sancionadors a quatre empreses que han incomplert les mesures especials imposades per la crisi del coronavirus. Aquest dimecres ha estat la primera jornada de tancament generalitzat excepte serveis essencials. Encara que l’activitat ha baixat producte del decret que ha entrat en vigor aquesta passada mitjanit, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha lamentat que encara hi ha massa “ciutadans incívics” que no compleixen les recomanacions de confinament i ha recordat que per la via de la Llei de sanitat es pot actuar i s’haurà de fer.

Dues de les empreses sacnionades serien de l’àmbit de la construcció. Des de la passada mitjanit tampoc no poden operar a no ser que acreditin que per raons de seguretat han de continuar un temps limitat treballant en una obra concreta. Només si l’administració ho autoritza es pot treballar. Segons testimonis presencials, un dels casos en què hauria hagut d’intervenir la policia per tal que es deixés de prosseguir treballant hauria estat a la urbanització El Bosquet d’Anyós. La intervenció dels agents (foto) ha obligat els treballadors a deposar l’activitat.

També s'hauria obert un expedient a una empresa de manteniment d'ascensors que no hauria complert el règim de treball que imposa el decret. Aquests establiments han de mantenir un dispositiu de guàrdia i no pas estar tots els efectius plenament operatius com hauria estat el cas. La quarta acta aixecada per les autoritats tindria a veure amb un establiment que estaria venent material de l'àmbit sanitari a un preu anormalment alt i fins i tot abusiu.

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, ha explicat que s’ha fet una modificació del decret publicat anit i que establia més restriccions en les activitats econòmiques. Més que res perquè una vegada es va fer públic, es va veure que hi havia algunes dissonàncies, i si es mantenien segons quins negocis tancats o de guàrdia, es condicionava la possibilitat que altres establiments considerats essencials (com ara serveis mèdics, comerços o benzineres) poguessin continuar operant.

Dades efectives sobre el compliment del tancament no n’hi ha. Amb tot, el ministre de Salut ha parlat de sensacions subjectives. Martínez Benazet ha assegurat que malgrat que a majoria de ciutadans estan complint amb les recomanacions, encara hi ha massa activitat pels carrers. I encara es continuen observant conductes incíviques, que queden fora de les recomanacions. Per això que s’haurà de procedir a sancionar en virtut de les normes que actualment ho possibiliten, com la Llei general de sanitat.

Comentaris (8)

Trending